Advertentie

Wall Street: Transocean meegesleurd in Noorse miserie

Deere, de producent van landbouwmachines, waarschuwt voor een forse terugval van de landbouwsector. En bedrijven die diensten leveren aan de olie-industrie krijgen een nieuwe mokerslag.

Deere (-1%), de grootste producent van landbouwmachines ter wereld, is allesbehalve positief voor het komende jaar. Het bedrijf voorspelt dat de verkoop van traktoren, dorsers en ander materiaal in het boekjaar 2015 met 20 procent zal dalen. De nettowinst zal uitkomen op 1,9 miljard dollar, zo'n 300 miljoen dollar minder dan de gemiddelde analistenverwachting.

'De terugval is vooral merkbaar bij de heel grote machines', zegt CEO Samuel Allen. Sommige machines, met airconditioning, satellietsturing en 300 pk kosten al snel 300.000 dollar. Maar door de forse daling van de prijzen voor soja en maïs - met respectievelijk 40 en 50 procent sinds de piek in 2012 - zijn de landbouwinkomsten in de VS dit jaar met naar schatting 14 procent gezakt. Landbouwbedrijven gaan daardoor op de rem staan en stellen grote aankopen uit. 'Dat alles wijst op een forse recessie in de landbouwsector die - na de bubble - wel eens jaren zou kunnen duren', zegt een analist.

Maar het is niet allemaal kommer en kwel voor Deere. Het bedrijf produceert namelijk ook bulldozers, kranen en andere voertuigen voor de bouwsector, een business die het in de VS beter en beter doet.

Het Noorse Seadrill (-18%), gespecialiseerd in het boren naar olie in de zee, zorgt voor een nieuwe schokgolf in de sector. Concurrent Transocean (-8%) deelt mee in de klappen. Seadrill, opgericht door de miljardair John Frederiksen, biechte een winstdaling van 40 procent op in het derde kwartaal en schrapt het dividend nu de vooruitzichten in de sector 'steeds uitdagender' worden. Dat is nog zwak uitgedrukt. Door de forse daling van de olieprijs zetten oliebedrijven tal van olieprojecten on hold, wat dienstenleveranciers als Seadril direct in de portemonnee raakt. Dat heeft intussen al een consolidatiegolf in gang gezet. Zo kocht Halliburton (-2%) zijn concurrent Baker Hughes voor 35 miljard dollar.

De beursindexen op Wall Street noteren quasi onveranderd.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud