Advertentie

Wall Street trekt zich op aan goed bbp-cijfer

In New York gingen de beurzen donderdag weer mooi hoger, waarbij ze hun weekverliezen uitwisten. De economische groei in het vierde kwartaal was een meevaller. Facebook schoot ruim 14 procent hoger na prima resultaten.

Woensdag waren de Amerikaanse beurzen uitgesproken in het rood geëindigd nadat de Federal Reserve voor de tweede keer zijn effecteninkoopprogramma had teruggeschroefd. De Dow Jones sloot toen 1,2 procent lager, de Nasdaq gaf 1,1 procent prijs.

Donderdag doken weer meer kopers dan verkopers op. Dat de Amerikaanse economie op toeren blijft, was meegenomen. In het vierde kwartaal groeide het bbp met 3,2 procent op jaarbasis. Iets minder dan in het derde kwartaal (4,1%), maar nog altijd stevig. De groeispurt is vooral te danken aan de gezinsconsumptie, die tekent voor bijna 70 procent van het bbp.

Minder goed nieuws was er dan weer over de huizenmarkt. Het aantal geplande huizenverkopen kwam in december 8,7 procent lager uit dan in november. Een krapper aanbod en ongewoon koud winterweer zijn volgens de National Association of Realtors de oorzaak.

De Dow Jones ging 0,7 procent hoger de dag uit op 15.848,61 punten. De S&P500 deed er 1,1 procent bij, de Nasdaq blonk uit met 1,8 procent winst.

Facebook had de wind in de zeilen na puike kwartaalcijfers: het aandeel snelde 14,1 procent vooruit tot 61,08 dollar. Facebook zoog bovendien andere technologiebedrijven mee: de korteberichtendienst Twitter steeg 6,8 procent, de groepskortingsite Groupon 4,3 procent en de professionele netwerksite LinkedIn 4,05 procent.

Facebook verraste woensdagavond met uitstekende resultaten, die ook diegenen die twijfelen over de toekomst van de socialemediasite deden verstommen. De omzet steeg in het vierde kwartaal met 63 procent tot 2,59 miljard dollar, beduidend meer dan de 2,4 miljard waar analisten op hadden gerekend. De nettowinst van 31 cent per aandeel was ook hoger dan verwacht (27 cent). Het mooiste was echter dat Facebook voor het eerst meer reclame-inkomsten binnenhaalde via mobieltjes dan via desktop of laptop. Mobiele reclame maakt het mogelijk in te spelen op de locatie waar de gebruiker zich bevindt.

UPS won 0,5 procent. De Amerikaanse pakjesvervoerder gaf eerder deze maand een winstwaarschuwing, omdat de ongekende toename van de online-handel tijdens de eindejaarsperiode het bedrijf op kosten joeg. UPS moest extra materiaal en personeel inzetten om alles besteld te krijgen. De winst per aandeel over het vierde kwartaal bedraagt uiteindelijk 1,25 dollar, zoals verwacht.

ExxonMobil zakte 1,2 procent weg, een gevolg van tegenvallende resultaten. De nettowinst zakte in het vierde kwartaal met 16 procent tot 8,35 miljard dollar. Een lagere olie- en gasproductie en stagnerende prijzen zijn de oorzaak.

Een forse klap kreeg Symantec. De specialist in computerbeveiliging voorspelde voor het lopende kwartaal – het vierde van zijn boekjaar – een omzet van 1,62-1,66 miljard dollar. Sommige analisten hadden op meer gerekend. De vraag naar traditionele antivirussoftware neemt af door de dalende verkoop van pc’s en het opduiken van geavanceerde hackings. Het aandeel dondert 7,3 procent lager.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud