Wall Street verleid door stoere euro

De beurzen in New York trokken zich op aan de uitspraken van ECB-voorzitter Mario Draghi en de Franse-Duitse tandem dat de EU er alles zal aan doen om de euro te redden. Nu nog de Bundesbank overtuigen. De Nasdaq ging fors hoger ondanks het voortdurende Facebook-debacle.

De stoere taal van de Italiaan werd nochtans vrijdagmorgen weer in de kiem gesmoord door de Bundesbank (Buba) die haar aversie tegen een hervatting van de inkopen van obligaties van noodlijdende eurolanden nog maar eens liet blijken. Maar de Franse president François Hollande en de Duitse kanselier Angela Merkel verzekerden dat hun landen het als hun ‘hoogste plicht’ zien om de eurozone intact te houden. Na de middag kwam het nieuws dat Draghi de komende dagen met Buba-voorzitter Jens Weidmann gaat praten om hem te overtuigen.

Dat ‘goede nieuws’ van over de oceaan werd evenwel gecounterd door tegenvallende cijfers over de Amerikaanse economie. Die groeide het voorbije kwartaal slechts met 1,5 procent. Dat was wel 0,1 procentpunten beter dan verwacht, maar vooral 0,5 procentpunten slechter dan het eerste kwartaal. De vrees om hun baan te verliezen en het kwakkelend jobaanbod, sporen de Amerikanen aan elke dime twee keer om te draaien alvorens hem uit te geven. En als de economie trager groeit is er niet onmiddellijk uitzicht op meer werk.

Na beurs gisterenavond maakte Expedia Inc zijn kwartaalcijfers bekend en die verrasten ook aangenaam. Expedia is één van de grootste on-linereisgroepen ter wereld met merken als reisbemiddelaar Egencia, hotelreservatiesite Hotels.com en on-line reisbureau Expedia. De groep boekte 22 procent meer overnachtingen dan in dezelfde periode een jaar eerder. Op vergelijkbare basis steeg de EBITDA met 18 procent tot 223 miljoen dollar, de omzet ging 14 procent hoger tot 1,04 miljard dollar. Het aandeel wint liefst 20,11 procent tot 54,90 dollar.

Ook Chevron, de in marktwaarde grootste energiegroep na ExxonMobil, deed het goed. Uiteraard daalde de nettowinst als gevolg van de lagere olieprijzen van 7,73 naar 7,21 miljard dollar of 3,66 dollar per aandeel. Analisten hadden echter 35 cent minder verwacht. Dat het resultaat een stuk beter was dan verhoopt,  is vooral te danken aan de raffinage-activiteiten en de pompstations die hogere rendementen opleverden. De globale omzet daalde met 9,2 procent tot 62,6 miljard dollar. Het aandeel gaat 0,91 procent hoger tot 109,26 dollar

Facebook zet intussen zijn Canossa-gang verder. De resultaten lagen wel in de lijn der verwachtingen, maar het valt op dat de groeivertraging een constante wordt: het voorbije kwartaal nog 32 procent tegenover 45 procent in het eerste. Zelfs na een koersval met 40 procent tot 23 dollar na een uur handel, noteert de sociale netwerksite nog altijd tegen 42 keer de verwachte winst. Het tweede kwartaal verloor Facebook 157 miljoen dollar door het toekennen van aandelenopties aan het personeel. Het aantal gebruikers steeg 6 procent tot 955 miljoen. Het aandeel verliest 11,70 procent tot 23,70 dollar. Het trok naar de beurs tegen 40 dollar.

De S&P500 Index won 1,9 procent tot 1.386 punten. Nasdaq (+2,24%) doet het iets beter dan de Dow Jones Industrial (+1,46 %) omdat kleppers als Apple, Google en Microsoft hoger gingen en natuurlijk ook Expedia

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud