Wall Street verschuift aandacht naar schuldplafond

De shutdown baart Wall Street weinig zorgen, maar beleggers vrezen nu het dreigende schuldplafon. Ook tegenvallende cijfers over de arbeidsmarkt drukten de stemming. Temidden van dat alles kende de wolkenkrabber Empire State Building een relatief succesvol beursdebuut.

Wall Street oogde gisteren minder zorgeloos dan een dag eerder. Beleggers vrezen dat Washington gaat blijven kibbelen tot het schuldenplafond bereikt wordt. Ook tegenvallende cijfers over de arbeidsmarkt in de VS zetten een domper op het sentiment. De Dow Jones verloor 0,4 procent tot 15.133,14 punten. De S&P500 zakte 0,1 procent tot 1.693,87 punten. De Nasdaq ging 0,1 procent lager tot 3.815,02 punten.

Temidden van al dat tumult maakte 's werelds meest iconische wolkenkrabber zijn beursdebuut. De Empire State Realty Trust deed dat aan de onderzijde van de vooropgestelde prijsvork aan 13 dollar per aandeel. Te laag, oordeelden beleggers. Het aandeel won 0,8 procent tot 13,10 dollar.

De Empire State Building is een ware winstmachine. En die machine heeft de vorm van een lift. De lift die jaarlijks miljoenen toeristen op en neer voert om een zicht te krijgen op de skyline van Manhattan. Een ritje kost 27 dollar. Wie niet wil aanschuiven en bovendien naar het 'top deck' op de 102de verdieping wil, telt 67 dollar neer voor een 'speedy pass'. Het resultaat: een astronomische winstmarge van 78 procent.

Een andere winnaar was veilinghuis Sotheby’s dat 0,7 procent hoger ging tot 50,04 dollar. Het bedrijf is het nieuwe doelwit geworden van beleggersactivist Daniel Loeb. Die kocht via zijn fonds Third Point een belang van 9,3 procent in Sotheby’s, en opende meteen de aanval op diens topman William Ruprecht (foto). Loeb verwijt de CEO en voorzitter een gebrek aan leiderschap. ‘Sotheby’s is als een oud meesterwerk dat dringend nood heeft aan restauratie’, luidt de striemende kritiek van Loeb.

Beleggers verwachten blijkbaar dat die kritiek impact zal hebben. Loeb heeft dan ook een reputatie. Bij Yahoo! zorgde hij voor een wissel aan de top, die Marissa Mayer op de CEO-stoel hielp.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud