Wall Street verteert rentebesluit

Yelp dondert een kwart lager. ©REUTERS

De Amerikaanse belegger had gisteren geen problemen met het rentebesluit van de Federal Reserve.Het aandeel van de burgerketen Shake Shack maakte een opmerkelijke sprong.

De Amerikaanse beurzen schoten gisteren aarzelend uit de startblokken. Het meest relevante macro-economische nieuws, het rentebesluit van de Federal Reserve, diende zich immers pas later op de dag aan.Beleggers hadden dan twee opties: voort teren op het beurssentiment van dinsdag of alvast een voorschot nemen op het rentebesluit.

De Amerikaanse belegger deed beide en stuwde de koersen licht hoger.De polonaise die de beleggers dinsdag hadden ingezet - na sterke bedrijfsresultaten van Merck, Pfizer, Ford en UPS - werd met iets voorzichtigere tred voortgezet.

Maar beleggers namen ook al een voorschot op de Fed-aankondiging.De Amerikaanse beurswereld lijkt er zich van bewust dat de aantrekkende economie een renteverhoging op 17 september plausibel maakt.Fed-voorzitster Janet Yellen zei in haar besluit inderdaad een verbetering van de job- en huizenmarkt te zien.

Het einde van het gratisgeldbeleid lijkt zo meer dan ooit in zicht.Het deerde de beurzen allerminst.De hoofdkoersen eindigden allemaal in de plus. De Dow Jones won 0,7 procent, de techbeurs Nasdaq 0,4 procent.

Beleggers hadden gisteren trek in de aandelen van de hippe burgerketen Shake Shack(+18,1%).De keten ontstond in 2000 in een foodtruck in Madison Square Park, maar telt nu al 66vestigingen.Shake Shack trok op 30 januari naar de beurs.Na zes maanden eindigde nu de lock-upperiode, waarna de investeerders van het eerste uur hun aandelen mogen verkopen.

Normaal gezien weegt het einde van zo’n lock-upperiode stevig op de koers.Dat gebeurde nu niet.Analisten van het persagentschap Bloomberg vermoedden dan ook dat shorters die mikten op een koersdaling hun verliezen inperkten door aandelen te kopen.Gezien de beperkte liquiditeit van Shake Shack betekende dat een forse koersexplosie.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud