Advertentie

Wall Street vreest dalende winsten

Het enthousiasme op de beurzen na de toespraak van ECB-voorzitter Draghi was maandag al weer geweken. In afwachting van concrete maatregelen keek Wall Street de kat uit de boom.

De dure woorden van Draghi konden de belegger twee dagen bekoren. Het optimisme dat eind vorige week de Amerikaanse beurzen de hoogte in joeg, sloeg na het weekend echter om in realisme. Wall Street wachtte rustig de beslissingen van de Fed en de ECB later deze week af. De Dow noteerde een fractie lager op 13.072 punten. De Nasdaq daalde 0,4 procent.

Het weekend had ook het sentiment bij analisten doen omslaan. Tot vrijdag gingen die ervan uit dat de winst van Amerikaanse bedrijven in de het derde kwartaal zou toenemen. Een winstwaarschuwing eind vorige week bij onder meer koffiereus Starbucks volstond om die voorspelling drastisch bij te stellen. De wereldwijde economische problemen zouden nu toch een einde maken aan een reeks van 10 opeenvolgende kwartalen van toenemende winsten, voorspellen de analisten.  

Maandag viel ook een winstwaarschuwing te rapen bij Trina Solar, de derde grootste producent van zonnecellen. Oorzaak voor de waarschuwing was de vertraging die een aantal belangrijke projecten in China opliepen en de stagnerende vraag naar zonnepanelen in de VS. Op de beurs verloor het aandeel 10,2 procent tot 4,86 dollar.

Grote stijger (+55,5% naar 41,50 dollar) op Wall Street was het ingenieursbedrijf Shaw na de aankondiging dat het overgenomen werd door sectorgenoot Chicago Bridge & Iron (CB&I) voor 46 dollar per aandeel. Het aandeel Shaw noteerde het voorbije jaar systematisch onder 30 dollar. CB&I verloor 14,3 procent (tot 34,9 dollar) van zijn beurswaarde. Na de overname moet de groep één van de belangrijkste leveranciers van diensten aan de energiesector worden, maar beleggers leken te tobben over de dure prijs.

Bij het bekijken van zijn strategische alternatieven, waaronder een verkoop, heeft de Amerikaanse supermarktketen Supervalu zijn CEO Craig Herkert bedankt voor bewezen diensten. In zijn plaats komt bestuursvoorzitter Wayne Sales aan het hoofd van de retailer te staan. Sales zal beide functies combineren. De man kondigde aan dat hij alle opties open houdt, maar ondertussen de verkoop terug op peil wil brengen. Het aandeel koerste 12,6 procent hoger naar 2,24 dollar.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud