Wall Street: Wal-Mart onderuit na flauwe outlook

De Dow Jones won 0,6 procent tot 16.133 punten. Wal-Mart verloor terrein na een ontgoochelende winstprognose voor 2014. Tesla schoot omhoog naar een nieuw record.

Wal-Mart, de grootste retailer ter wereld, verloor 1,8 procent tot 73,52 dollar na teleurstellende vierdekwartaalresultaten. De omzet steeg met 1,5 procent tot 129,7 miljard dollar. De nettowinst kwam uit op 4,43 miljard dollar of 1,36 dollar per aandeel, onder de gemiddelde analistenprognose van 1,59 dollar. Voor 2014 verwacht de supermarktketen, met hoofdzetel in Bentonville, Arkansas, een winst per aandeel tussen 5,10 en 5,45 dollar. Alweer een tegenvaller. De analistenconsensus lag op 5,55 dollar per aandeel.

Topman Doug McMillon, die eerder deze maand overnam van Mike Duke, staat voor de enorme uitdaging om de trend bij Wal-Mart te keren. Het bedrijf zag zijn vergelijkbare omzetcijfers nu al vier opeenvolgende kwartalen achteruitboeren.Daar zijn meerdere oorzaken voor: de Amerikaanse overheid snoeide in het voedselbonnenprogramma, dat kansarme gezinnen moet helpen om voedingswaren te kopen. Het omzetpercentage dat van voedselbonnen komt, ligt bij Wal-Mart tegen de 20 procent. En financieel directeur Charles Holley ziet niet meteen beterschap op macro-economisch vlak. Holley verwacht dat de economische tendensen, in combinatie met hogere kosten voor gezondheidszorg, de verkopen in de VS onder druk zullen blijven zetten. En ondanks de internationale expansie van de groep, zijn de VS nog steeds goed voor een kleine 60 procent van de omzet van de groep.

Safeway (+2%), de nummer twee in de Amerikaanse retailsector, staat op het punt zichzelf te verkopen. Private-equitygroep Cerberus Capital Management LP wordt als koper genoemd. Het is Safeway zelf dat woensdagavond bekendmaakte dat het onderhandelingen voert met een mogelijke koper.

Tesla veerde dan weer ruim 8 procent op naar een nieuw record. Het bedrijf verwacht dit jaar 55 procent meer elektrische wagens te verkopen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud