Advertentie

Wall Street: Wal-Mart op record na sterk kwartaal

Een druk bezochte Walmart-supermarkt in Landover, Maryland. ©AFP

Ook in de Verenigde Staten lijkt de inzinking van de beurzen achter de rug. Beleggers zijn weer bereid risico te nemen. Wal-Mart spurt naar zijn hoogste koers ooit na goede kwartaalcijfers en een verhoogde winstprognose.

De Dow Jones piekte vorige week dinsdag op 23.563,36 punten. Twijfel over de geplande belastinghervorming in de VS, een lagere olieprijs en winstnemingen deden de index daarna bijna 300 punten terugvallen. Aan die neerwaartse trend is voorlopig een einde gekomen. De olieprijs zakt minder hard en de metaalprijzen stabiliseren. Bovendien zijn twee soorten beleggers in actie geschoten: koopjesjagers en shorters.

KBC-econoom Tom Simonts heeft nog een andere verklaring. Woensdagavond raakte bekend dat er gewerkt wordt aan een sectorwijziging binnen de S&P500 en de MSCI-index. Telecom, media en entertainment zouden worden samengevoegd, waardoor de FAANG-aandelen (Facebook, Apple, Amazon, Netflix, Google/Alphabet) onder één dak zouden terechtkomen.

Beleggers kregen ook enkele macro-economische cijfers te verwerken. Vorige week waren er 249.000 nieuwe aanvragen voor een werkloosheidsuitkering, 10.000 meer dan de week voordien en ook meer dan verwacht (235.000). Een ander cijfer betreft de prijzen van geïmporteerde goederen: die stegen in oktober met 0,2 procent, minder dan verwacht (0,4%). De industriële productie herstelde dan weer met 0,9 procent in oktober na een zwakke septembermaand waarin het zuiden van de VS door twee zware orkanen werd getroffen. Economen rekenden op een kleiner herstel van 0,5 procent.

Rond 16.40 uur stijgt de Dow Jones 0,8 procent tot 23.448 punten. De S&P500 zit op dezelfde lijn met 0,7 procent winst. De Nasdaq Composite doet nog iets beter en wint 1 procent. Klimmende technologiebedrijven zijn onder meer Netflix (+2%) en Apple (+1,1%).

Een van de uitblinkers is Wal-Mart Stores . ’s Werelds grootste retailer heeft in het derde kwartaal meer verkocht dan verwacht dankzij orkaanhamsteraars en stijgende online verkopen. De omzet in Amerikaanse winkels die minstens een jaar open zijn, steeg met 2,7 procent als geen rekening wordt gehouden met schommelingen van de brandstofprijzen. Analisten hadden slechts een toename van 1,7 procent verwacht. De gezuiverde winst per aandeel kwam uit op 1 dollar, een tikkeltje beter dan verwacht (97 cent).

De online verkopen schoten 50 procent hoger in het derde kwartaal. Dat groeicijfer is hoger dan de gemiddelde marktgroei maar lager dan de groei van 60 procent die in het tweede kwartaal was neergezet.

Na de goede kwartaalcijfers verhoogt Wal-Mart zijn winstprognose voor heel 2017. Het concern rekent nu op een winst per aandeel tussen 4,38 en 4,46 dollar tegen voorheen 4,30-4,40 dollar. Beleggers zijn door het dolle heen en sturen het aandeel 8,6 procent hoger tot 98,55 dollar, een nieuw record.

De oliewaarden staan onder druk. Exxon Mobil gaat 1,1procent lager en Chevron zakt 1,3 procent.De olieprijs zakt verder weg in New York, met 0,3 procent tot 55,16 dollar. Dat is de laagste prijs in twee weken. Het Noorse pensioenfonds, een van de grootste investeringsfondsen ter wereld, gaat voor ongeveer 35 miljard dollar aan olie- en gasaandelen dumpen. Het fonds doet dat om economische redenen, met name om Noorwegen minder kwetsbaar te maken voor een daling van de olieprijs.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud