Advertentie
Advertentie

Wall Street wikt modetrends

Wall Street sloot met lichte winst. Ralph Lauren bewijst nog eens dat beleggers die in modehuizen investeren, niet op een zorgeloze rit moeten rekenen.

De Dow Jones finishte na een moeilijke start 0,2 procent hoger op 16.583 punten. De Nasdaq verstevigde 0,5 procent tot 4.071 punten.

De beurshandel vrijdag was een zoveelste indicatie dat 'buy and hold' in kledingretailers vaak géén goed idee is. Zelfs de beste retailer heeft het moeilijk altijd exact de vinger op de pols van de kritische modebewuste consument te hebben. Een typisch voorbeeld is Gap (40,52 dollar, +3,3%). De keten groeide met zijn typische polo's en spectaculaire expansie over heel de States in de jaren 90 uit tot één van dé oogappels van Wall Street, met een beurskoers die de stratosfeer verkende. Gap imponeerde vrijdag weliswaar met stevige winstvooruitzichten, maar blijft het toch moeilijk hebben om echt weer het vroegere groeipad te vinden met een beurskoers die nog steeds onder het peil van 14 jaar geleden noteert.

Niet toevallig viel het einde van het groeipad van Gap samen met de opmars van ketens als Ralph Lauren, dat in 1997 met een focus op een iets meer upscale niche naar de beurs trok en inspeelde op een versplintering van de Amerikaanse kledingmarkt in 1.001 doelgroepen. De beurskoers van Ralph Lauren was in de jaren 2000 bijna een doorslagje van die van Gap in de jaren 90, met een beurskoers die vlotjes van de intekenprijs van 26 dollar verzevenvoudigde.

Nu lijkt Ralph Lauren op zijn beurt wat uit de mode, nu beleggers verzot zijn op catwalk-iconen als Michael Kors. De kledingketen kondigde nochtans recordcijfers over het pas afgelopen boekjaar aan, maar waarschuwde dat de winstmarges dit boekjaar lager zullen uitvallen. Dit als gevolg van forse investeringen in eigen winkels.

Dat moet op termijn renderen, aangezien de retailpoot hogere winstmarges boekt dan de groothandelspoot van de kledinglijn. De keten kan het zich overigens vlotjes permitteren om winstmarges op te offeren, aangezien de kleurrijke 74-jarige gelijknamige oprichter nog steeds stevig greep op zijn bedrijf heeft. Voor de minderheidsaandeelhouders was de prognoses wel even schrikken, waardoor de beurskoers 2,1 procent afbrokkelde naar 148,78 dollar.

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud