Wall Street wil cash zien rollen

Wall Street ging voor de negende keer in tien beurssessies hoger, zij het nipt. Beleggers lopen vooral storm voor bedrijven die hun cash laten rollen, via overnames (UPS) of dividenden (Apple).

De Dow Jones klom 0,1 procent tot 13.239 punten, de Nasdaq ging 0,8 procent hoger naar 3.078 punten.

Het verschil tussen Dow en Nasdaq, was natuurlijk Apple. Er werd reikhalzend uitgekeken naar het nieuws dat de makers van de iPhones, iPads en andere computerapparatuur zou bekendmaken: Apple keert na 17 jaar weer een dividend uit en laat via dividenden en de inkoop van eigen aandelen de komende drie jaar 45 miljard dollar naar de aandeelhouders vloeien. Ter vergelijking: die 45 miljard stemt ruwweg overeen met de totale beurswaarde van Hewlett-Packard, wereldmarktleider in computers.

Beleggers reageerden tevreden, zonder euforisch te worden. Het aandeel Apple klom 2,7 procent naar 601,10 dollar. Dat is nog maar eens een record.

Beleggers tonen zich sowieso mild voor alle bedrijven die het geld laten rollen. Zo beloonden ze United Parcel Service (UPS). De grootste pakjesdienst ter wereld verbeterde zijn bod op het Nederlandse TNT Express van 9 naar 9,5 euro per aandeel. En haalde zo TNT binnen voor 5,2 miljard euro. Beleggers zagen die shoppingtrip in de door de crisis getroffen eurozone - waar de beurskoersen veel harder onderuit gingen dan op Wall Street - best wel zitten. UPS trok 3,4 procent hoger naar 81,11 dollar en heeft zo de recordkoers van mei 2006 - 83,35 dollar - in zicht.

De TNT-deal is ook een aardige opsteker voor Morgan Stanley. UPS klopte voor de deal aan bij dezelfde Morgan Stanley-bankiers die in 1999 ook de pakjesdienst naar de beurs brachten. Bij het Morgan Stanley-team zat ook James Runde, die al 38 jaar bij het beurshuis zit. Als leider van het consortium kan Morgan Stanley op een flink deel van de 55 miljoen dollar rekenen die de vijf begeleidende zakenbanken onder elkaar verdelen. Morgan Stanley trok 2,7 procent hoger naar 20,06 dollar.

Dat niet iedereen vanzelf meesurft door 'iets' met Apple te maken te hebben, blijkt uit de koersval van telecomprovider Sprint Nextel. De koers daalt omdat wordt gevreesd dat het bedrijf niet voldoende iPhones verkocht krijgt om zijn akkoorden met Apple echt te rendabiliseren. Maar dat lijkt maar het minste van de problemen van de nummer drie van de telecomsector. Sprint wordt al jaren in de tang genomen door Verizon Wireless en AT&T, veruit de twee grootste telecomoperatoren van de VS. Craig Moffett, de telecomanalist van het invloedrijke onderzoekshuis Sanford Bernstein, plakte een verkoopadvies op het aandeel en stelt onomwonden dat een bankroet voor Sprint Nextel niet uit te sluiten valt. Sprint Nextel tuimelde 4,5 procent naar 2,76 dollar.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud