Wall Street zakt door olie en technologie

Mensen doen hun inkopen in een Target-winkel in Seattle. ©Bloomberg

De verkoopgolf die woensdag over de beurzen rolt, ontzag ook Wall Street niet. De Amerikaanse indexen zakten vooral door de lagere olieprijs en winstnemingen op technologiewaarden.

Wat ook meespeelde was twijfel of de door president Trump beloofde belastingverlaging ere wel komt.

Beleggers moesten ook een hogere kerninflatie een plaats geven. De kerninflatie steeg in oktober tot 1,8 procent. De kans neemt daarmee nog toe dat de Fed in december de rente verder zal verhogen. Die kans wordt nu op 97 procent geraamd tegen 92 procent dinsdag. ING-econoom James Smith verwacht volgend jaar nog eens twee verhogingen. Een van zijn argumenten is dat in het rentecomité van de Fed twee haviken de plaats zullen innemen van twee duiven.

De Dow Jones ging 0,6 procent lager de dag uit op 23.271,28 punten. De breed samengestelde S&P500 gaf 0,55 procent prijs en de Nasdaq Composite 0,5 procent. De verliezen waren breed, maar het grootst bij energiebedrijven en grondstoffenconcerns. Technologiewaarden, die dit jaar bijzonder sterk gestegen zijn, hadden last van winstnemingen. Apple verloor 1,3 procent, Netflix 1,8 procent.

Een vat olie werd 0,7 procent goedkoper in New York nadat er dinsdag al 1,9 procent af ging. Het Internationaal Energie Agentschap verlaagde dinsdag zijn prognose voor de vraag naar olie voor dit en volgend jaar. Bij de grootste dalers waren dan ook heel wat oliegerelateerde spelers te vinden. Transocean , een van de grootste contractors voor offshore oliewinning, zakte 2,2 procent. Petroleummaatschappij ConocoPhillips verzwakte 1,4 procent.

Target kreeg stevig op zijn donder nadat de discounter een ontgoochelende winstprognose voor het cruciale vierde kwartaal gaf. De in Minneapolis gevestigde groep, die in de VS meer dan 1.800 winkels uitbaat, rekent op een aangepaste winst per aandeel van 1,05 tot 1,25 dollar. Analisten gingen tot dusver gemiddeld uit van 1,24 dollar. De zwakke prognose is een gevolg van de prijsverlagingen voor duizenden artikelen die Target dit jaar doorvoerde en van investeringen in verbeterde leveringssystemen. Target deed dat om het hoofd te bieden aan de concurrentie van Wal-Mart en van online retailers zoals Amazon.com. Het vierde kwartaal, waarin de eindejaarsfeesten vallen, tekent doorgaans voor 20 tot 40 procent van de jaaromzet van retailers. Het aandeel maakte een duik van 9,9 procent.

Snap, het bedrijf boven de bij jongeren razend populaire app Snapchat, ging tot 2 procent lager nadat enkele grote aandeelhouders – onder meer vermogensbeheerder T. Rowe Price en Soros Fund Management – hun belangen verkleinden. Het koersverlies van Snap milderde later tot 0,9 procent.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud