Wall Street zakt in laatste uur

Wall Street is in het laatste uur in het rood terechtgekomen. En dat ondanks een rist puike kwartaalupdates. Facebook liep erg in de kijker met een winst van bijna 20 procent.

Hoewel het rentebesluit van de Amerikaanse centrale bank meer een non-event was omdat niets aan het beleid veranderd is, ging Wall Street  na de aankondiging kopje onder. 

De Dow Jones zakte 0,2 procent tot 13.077,34 punten. De S&P500 deed er 0,3 procent af tot 1.408,76 punten en de Nasdaq zakte 0,3 procent tot 2.981,70 punten.

Facebook was niet te houden en steeg 19,1 procent hoger tot 23,23 dollar. De analisten van Citigroup en Bank of America/Merrill Lynch zetten Facebook opnieuw op hun kooplijst als beloning voor  het sterke kwartaalrapport dat de sociale netwerksite dinsdag nabeurs vrijgaf. 

Beleggers waren verheugd dat de sociaalnetwerksite ook centen begint te genereren op mobiele toestellen als smartphones en tablets. In het eerste kwartaal bedroegen de mobiele reclame-inkomsten nog 0. Eind september stond de teller al op 152,6 miljoen dollar, goed voor 14 procent van Facebooks totale advertentie-inkomsten.

Bovendien verklaarde financieel directeur David Ebersman dat de advertenties in de Facebook News Feed per dag 4 miljoen dollar genereren. Per dag. En dat drie vierde van die inkomsten afkomstig zijn van mobiele News Feed advertenties. 75% van 4 miljoen is 3 miljoen per dag, maal 365 dagen is ... 1,1 miljard dollar. Op slag is het mobiele niet langer een probleem voor Facebook, maar een miljardenbusiness. En zoals Business Insider opmerkt: het bedrijf plakt nog niet eens reclame in Instagram, zijn fotonetwerk met 100 miljoen gebruikers.

De Amerikaanse overheid heeft woensdag een klacht ingediend tegen Bank of America (-0,5%, 9,31 dollar). De autoriteiten beschuldigen de financiële instelling van fraude. De overheid heeft het vooral gemunt op Countrywide Financial. Bank of America nam die instelling in volle financiële crisis over. ‘Jarenlang loog Countrywide de hypotheekreuzen Fannie Mae en Freddie Mac voor over de kwaliteit van leningen die de instelling hen verkocht’, luidde het betoog. De Amerikaanse overheid pompte de afgelopen jaren heel wat geld in Fannie en Freddie om de instellingen overeind te houden. Ze eist dan ook schadevergoedingen van Countrywide/BofA. Volgens de autoriteiten loopt de schade voor de twee hypotheekreuzen op tot 1 miljard dollar.

Dow Chemical, dat wereldwijd 2.400 banen schrapt omdat de economische omstandigheden tegen zitten, steeg met 4,7 procent tot 29,88 dollar. De chemiereus kon beter dan verwachte resultaten voorleggen. Onder meer de plasticdivisie presteerde sterk dankzij de lage prijzen voor schaliegas.

Boeing slaagde erin een beter dan verwachte winst te boeken en bleef omzetmatig in de lijn van de analistenprognoses. Bovendien trok de vliegtuigbouwer de prognoses voor het hele jaar op. Beleggers beloonden Boeing niet, het aandeel zakte 0,2 procent tot 72,71 dollar.

Lockheed Martin (+2,1%, 93,92 dollar) slaagde er ook in om in het derde kwartaal sterker te presteren dan analisten voor mogelijk hielden. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud