Wall Street zet nieuwjaarsrally al stop

De nieuwjaarsrally waarmee Wall Street vorige week 2013 inzette, is al voorbij. Be­leggers stelden hun winsten veilig, nu het nieuwe resultaten­seizoen dinsdag op gang komt.

Wall Street boekte vorige week de sterkste weekstijging sinds december 2011. Die werd vooral aan­gevuurd door de opluchting nadat Washington er op de valreep in geslaagd was de gevreesde begrotingsafgrond te vermijden.

Maar de opluchtingsrally blijkt over geen al te lange adem te beschikken. De indexen boekten, weliswaar lichte, verliezen. De Dow Jones verloor 0,4 procent tot 13.384,29 punten. De S&P500 zakte 0,3 procent tot 1.461,89 punten. De Nasdaq hield nog het best stand met een verlies van 0,09 procent tot 3.098,81 punten.

Aan de vooravond van de offi­cieuze start van het nieuwe resul­tatenseizoen in de Verenigde Staten verschoof de aandacht weer naar het bedrijfsnieuws. De aftrap wordt traditiegetrouw gegeven door de aluminiumreus Alcoa, die in afwachting 1,7 procent verloor tot 9,10 dollar.

De meest in het oog springende daler was Illumina. De geneticaspecialist stond een poos in de kijker bij de Zwitserse farmareus Roche. Maar Roche-voorzitter Franz Humer laat nu in een interview weten dat een mogelijk overnamebod ‘van tafel is gehaald’. Dat haalt voorlopig de lucht uit de overnamezeepbel rond het aandeel, dat meteen 7,1 procent lager plofte tot 50,90 dollar. De vraag is of dat niet voorbarig is. Analisten stippen aan dat het afspringen van een deal niet hoeft te betekenen dat Roche of een ander farmabedrijf niet langer geïnteresseerd is. ‘Dit doet niets af van de aantrekkelijkheid van Illumina als een mogelijk overnamedoelwit’, luidt het oordeel.

De vliegtuigbouwer Boeing kreeg een tik van 2 procent tot 76,13 dollar. Beleggers reageerden verschrikt op het nieuws dat een Dreamliner (foto), het nieuwste model van Boeing, van Japan Airlines vuur vatte op de tarmac van de internationale luchthaven van Boston.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud