Wall Street zet record nummer 42 neer

Werknemers in een warenhuis van Amazon in Phoenix Arizona, treffen voorbereidingen voor Cyber Monday op 2 december, de drukste online koopjesdag van het jaar, net na Thanksgiving. ©REUTERS

Op Wall Street kozen beleggers woensdag op de vooravond van het vakantiedagje voor gezapige winst en een 42ste record. Voorbeurs waren er wel tegenvallende cijfers voor de orders voor duurzame goederen, maar met Thanksgiving en drukke koopjesdagen voor de deur verkiezen beleggers zich daar niet te veel zorgen over te maken.

De Dow sloot 0,2 procent hoger op 16.097 punten. En dat is meteen de 42ste keer in 2013 dat het slotrecord scherper wordt gesteld.

Beleggers lieten zich vandaag niet uit het lood slaan door tegenvallende economische tijdingen. De bestellingen van duurzame goederen in de maand oktober kenden immers een daling van 2 procent, waar economen op een daling van 1,7 procent hadden gerekend. De 'government shutdown' door de patstelling tussen Republikeinen en Democraten over het schuldenplafond heeft dus een iets grotere tol van het ondernemersvertrouwen geëist dan verwacht. Het cijfer voor september werd wel opwaarts bijgesteld van +3,8 naar +4,1 procent.

De wekelijkse statistieken voor de werkloosheidscijfers bieden tegengewicht. In de VS werden vorige week 316.000 aanvragen gedaan voor een werkloosheidsuitkering. Dat zijn er 10.000 minder dan in de week voordien en het laagste aantal in twee maanden. Economen hadden op een stijging tot 330.000 gerekend.

Verder bleek dat het consumentenvertrouwen gemeten door de universiteit van Michigan in de maand november uitkwam op 75,1. Economen gingen uit van een cijfer van 73,1. Het sterke cijfer komt net voor de 'shopping madness' later deze week van start gaat op Black Friday, de eerste koopvrijdag na Thanksgiving, en Cyber Monday, de eerste maandag na de feestdag wanneer Amerikanen massaal hun cadeautjes online bestellen. Niet verwonderlijk dus dat online retailreus Amazon.com 1,4 procent hoger ging. Ook Apple, dat met de iPad en de iPhone twee van de meest populaire hebbedingen in huis heeft, steeg 2,3 procent tot 545,96 dollar.

Hewlett-Packard schoot 9,1 procent hoger tot 27,36 dollar. De producent van servers en pc's boekte vierdekwartaalcijfers die de analistenconsensus klopten. CEO Meg Whitman is in haar derde jaar aan het roer van HP bezig aan een turnaround om u tegen te zeggen. Ze krijgt natuurlijk ook een steun in de rug door het verbeterende ondernemersvertrouwen. Bedrijven hernemen hun investeringen in IT-infrastructuur nu de economische hemel terug opklaart.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud