Winst voor Unilin-moeder Mohawk

Dat er meer banen zijn gecreëerd dan verwacht en de werkloosheidsgraad is teruggevallen, hielp maar tijdelijk het humeur op Wall Street goed te houden. De farmasector neemt wat gas terug nu blijkt dat de verwachte overnames niet vanzelf vlot verlopen.

Na anderhalf uur handel vallen de voornaamste beursindexen wat terug, na in de plus te zijn gestart. Dow Jones en Nasdaq koersen net onder het nulpunt, met een verlies dat binnen de grens van 0,1 procent blijft. De S&P500 is boven zijn slotrecord van 1890,90 punten van 2 april gegaan, tot 1891,13 punten, maar kon dat record niet vasthouden en stabiliseert rond 1883 punten.

Het banenrapport bood enkele fors beter dan verwachte cijfers. Er zijn met 288.000 bijkomende banen duidelijk meer jobs gecreëerd in april dan in maart, en ook duidelijk meer dan de verwachte 218.000. De werkloosheidsgraad daalde fors, van 6,7 naar 6,3 procent. De eerste vreugde werd echter snel getemperd, want bij nader toezien blijkt dat de participatiegraad, die weergeeft welk deel van de mensen op arbeidsleeftijd daadwerkelijk deelneemt aan de arbeidsmarkt (dus: werkt of werk zoekt), naar een dieptepunt van 62,8 procent is teruggevallen.

In elk geval oordelen de meeste analisten dat er geen wijziging zit aan te komen in het beleid van de Fed, die de stimulus maand na maand afbouwt maar de rente nog een hele tijd laag wil houden.

De farmasector neemt wat gas terug, nu blijkt dat de overnameplannen niet zo vanzelfsprekend vlot uitgevoerd kunnen worden. Het Britse AstraZeneca stuurde de Amerikanen van Pfizer (-1,33%) opnieuw wandelen, ondanks een verhoogd bod. En ook de overname van Allergan (+0,28%) door Valeant (-0,99%) is lang geen gelopen wedstrijd. Allergan, onder meer bekend als maker van Botox, zou verschillende bedrijven, waaronder Sanofi en Johnson & Johnson (-1,32%), aangesproken hebben om te polsen of ze interesse hebben in een overname.

Los daarvan zijn er zijn altijd nog productgebonden redenen die op farmabedrijven kunnen drukken. Merck gaat bijna 2 procent lager nu het onderzoek naar een baarmoederhalskankermiddel allicht niet kan worden voortgezet. De Data Safety Monitoring Board raadt aan het onderzoek naar vintafolide stop te zetten omdat in tests geen voldoende duidelijke werking is aangetoond. Vooral Mercks partner voor dit onderzoek, het kleinere Endocyte dat nog geen producten op de markt heeft, tuimelt ruim 60 procent naar beneden.

Een opgemerkte stijger is aan de andere kant de vloerbekledingsproducent Mohawk (+6,32%), bij ons bekend als eigenaar van Unilin, die beter dan verwachte winstcijfers kon presenteren voor het eerste kwartaal, al lag de omzet wat lager dan verwacht. Mohawk kreeg een adviesverhoging bij Raymond James naar 'outperform'. De poot 'Laminate and Wood' - lees: Unilin - kon de operationele marge met 110 basispunten verbeteren tot 11,5 procent op de omzet, die 16 procent hoger ging (13 procent bij constante wisselkoersen), grotendeels te danken aan de overname van Spano

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud