Winstnemingen wissen maandwinst Dow en Nasdaq weg

Nadat Wall Street zich in de voorbije dagen kon optrekken aan goede bedrijfsresultaten, met name van technologiebedrijven, nam vrijdag de bezorgdheid over de Europese crisis opnieuw de overhand. Bovendien was ook het macro-economische nieuws van de voorbije week in de VS zelf niet van aard om de zorgen helemaal te doen vergeten. Nogal wat investeerders kiezen eieren voor hun geld en nemen hun winst, aan het eind van de week.

Dat Spanje steeds hogere wurgrentes moet betalen, en nu bovendien de vraag van de Valenciaanse regio krijgt om een reddingsboei toegeworpen te krijgen, bepaalt mee het sentiment over de plas. Het reddingsplan voor de Spaanse banken mag dan goedgekeurd zijn door de eurogroep van ministers van Financiën, de ongerustheid is zeker niet van de baan dat Spanje verder onderuit gaat en uiteindelijk als land hulp moet vragen. 

Daar bovenop komt het nieuws uit China dat de overheid de vastgoedmarkt stevig in de hand wil houden. Dat treft alles wat met grondstoffen te maken heeft.

In de voorbije dagen hadden slechte macro-economische berichten een relatief beperkte impact, en letten de beleggers vooral op de cijfers van individuele bedrijven, met drie dagen van winsten tot gevolg. Vrijdag stelden ze veeleer die winst veilig vooraleer het weekend in te gaan. De Dow Jones sloot 0,93 procent lager af, op 12,827 punten en Nasdaq ging 1,2 procent lager, naar 2,931 punten. Daarmee werden de winsten van heel de maand juli tot nu voor beide indexen uitgewist.

Google kan wel wel nog sterk genieten van de resultaten die gisteren nabeurs werden vrijgegeven: de omzet in het tweede kwartaal van de internetgigant ging liefst 35 procent hoger, met dank aan het recent overgenomen Motorola. Het aandeel koerste 2,99 procent hoger.

Microsoft daarentegen kan minder overtuigen. Het aandeel zakte gisteren al wat, in afwachting van de cijfers die nabeurs kwamen. Vandaag gaat het verder onderuit, met 1,79 procent. De softwaregrootheid uit Seattle zag de omzet in zijn vierde kwartaal (tot juni) wel toenemen en verrekende ook een fors uitblijven van verkopen omdat er een nieuwe versie van het Windows-besturingssysteem aankomt in het najaar, wat doet hopen dat bedrijfsklanten daarop inderdaad wachten en de lancering een succes wordt. Anderzijds boekte Microsoft voor het eerst een verlies op kwartaalbasis, door de miljardenafschrijving op zijn onlinedepartement.

Een fabuleuze spurt omhoog maakte SanDisk, de maker van geheugenkaarten voor mobiele toestellen, dat met beter dan verwachte resultaten kwam. In april had SanDisk prijsdruk ervaren bij een dalende vraag, maar die vraag trekt internationaal opnieuw aan. Het aandeel deed er in de loop van de dag tot meer dan 14 procent bij, en sloot uiteindelijk 10,32 procent hoger.

Xerox daarentegen moet achteruit. Xerox paste zijn winstvooruitzichten voor het hele jaar naar beneden aan, en schrijft dit toe aan de crisis in Europa. De koers doet er 6,75 procent af.

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud