WK-stress nekt Qatarese beurs

Komt het WK voetbal weldra naar het Al Wakrah Stadium in Qatar? De twijfel daarover neemt toe.

De beurs van Qatar behoort dinsdag wereldwijd tot de grootste verliezers nu beleggers steeds meer vrezen dat het land de organisatie van de wereldbeker voetbal in 2022 uit handen moet geven. De wereldvoetbalbond FIFA onderzoekt of de geruchten kloppen dat Qatar de organisatie van het WK heeft gekocht.

De Britse krant The Sunday Times berichtte afgelopen weekend dat Qatar de organisatie van het wereldkampioenschap voetbal heeft binnengesleept door leden van de FIFA om te kopen. De oud-vicevoorzitter uit de Golfstaat, Mohammed Bin Hammam, zou ongeveer 3 miljoen euro hebben betaald aan functionarissen van de voetbalorganisatie. 

De FIFA heeft intussen een onderzoekspanel opgericht om na te gaan wat er van de geruchten aan is. Een definitief onderzoeksrapport wordt pas tegen juli verwacht, maar beleggers zijn er duidelijk niet gerust in. De toenemende angst dat Qatar de organisatie van het WK dreigt te verliezen duwt de index van de lokale beurs ruim 2 procent lager. 

Upgrade

Een echt drama kan je dat evenwel nog niet noemen. Sinds begin dit jaar is de belangrijkste beursindex van Qatar, de Qatar Ex, al met ruim 40 procent gestegen. Niet omdat er over acht jaar een WK voetbal zat aan te komen, wel omdat Qatar zich vanaf vandaag officieel een groeimarkt mag noemen. 

De indexenspecialist MSCI kondigde in mei immers aan dat hij Qatar en de Verenigde Arabische Emiraten vanaf deze maand niet langer als 'frontier market' - potentiĆ«le toekomstige groeilanden - catalogeert, maar als 'emerging market'. Dat klinkt misschien als een wat nutteloze taalkundige discussie, maar er zijn wel degelijk centen mee gemoeid. 

Winstnemingen

Het label 'emerging market' laat grote beleggingsfondsen immers makkelijker toe om te investeren in aandelen uit Qatar of de Verenigde Arabische Emiraten. Nu andere BRIC-landen zoals Rusland of BraziliĆ« het niet bepaald makkelijk hebben op de beurs, kunnen die Arabische landen een alternatief vormen voor die grote beleggers. Het lijkt er dan ook op dat de heisa rond het WK voor die institutionelen de perfecte aanleiding vormt om wat winst te nemen op Qatarese aandelen na hun stevige rally van de voorbije maanden. 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud