Advertentie

Wonderkind IBA valt van voetstuk

IBA-CEO Olivier Legrain ©Dieter Telemans

De vertraging bij de bouw van protontherapiecentra vreet aan de marges van de wereldmarktleider.

Wat gebeurt er als een beleggerslieveling die op de beurs record na record liet optekenen zijn prognoses licht bijstelt? Dan volgt een opdoffer van formaat. 

Dat bewijst IBA woensdag  . De wereldmarktleider in protontherapie - een efficiëntere manier om kankertumoren te bestrijden die de jongste jaren wereldwijd doorbrak - ziet meer dan een tiende van de beurswaarde in rook opgaan.

De reden? Beleggers extrapoleerden het perfecte groeipad van de voorbije jaren in een heel stevige koers: bij de recordkoers van dinsdagavond waardeerden ze IBA aan 1,66 miljard euro, een slordige 45 keer de bedrijfswinst over het boekjaar 2016

45
Dinsdagavond noteerde IBA tegen 45 keer de bedrijfswinst over 2016

Die waardering hield niettemin steek zolang IBA op koers bleef. Het orderboek is zo goed gevuld dat CEO Olivier Legrain tot 2020 (!) een groei van omzet en een winstmarge kon beloven.

Zelfs tegen de onderkant van de beloofde vork hadden beleggers uitzicht op een verdubbeling van de bedrijfswinst tot 75 miljoen euro tegen 2020. 'Een groeiverhaal van meerdere decennia', zei CEO Legrain.

Let op de verleden tijd: Legrain stelt de prognose nu licht bij. Door de vertraging bij de bouw van verschillende protontherapiecentra - heel dure en complexe projecten - zal de winstmarge in 2017 niet tussen 11 en 12 maar tussen 10 en 12 procent liggen. Potentieel lager dan de 11 procent in 2016 dus. En voor 2018 zal het eerder 13 procent zijn, terwijl de lat op 13 à 15 procent lag.

Dat lijkt vrij onschuldig, maar het perfecte groeipad dat beleggers voor ogen hadden ligt wel aan diggelen, ook al blijft het groeiverhaal op lange termijn waarschijnlijk intact. Dat geldt ook voor de staat van dienst van CEO Legrain, die hoog aangeschreven staat bij beleggers omdat hij bij zijn aantreden korte metten maakte met de jarenlange operationele problemen van IBA onder zijn voorganger Pierre Mottet. 

De ironie wil trouwens dat het zorgenkind van IBA uitgerekend nu aan de beterhand is. De afdeling dosimetrie meet en levert de precieze bestralingsdosis voor protontherapiecentra. De jongste paar jaar vertaalden langetermijncontracten met ziekenhuizen zich in minder bestelingen, maar dat probleem lijkt nu van de baan: de omzet stijgt jaar op jaar 20 procent en de dosimetrie draagt weer bij aan de winst.

Maar het verrassend goede rapport van het zorgenkind gaat dus volledig verloren door het zeldzame tegenvallende rapport van het wonderkind uit Louvain-la-Neuve.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud