Advertentie

Xinhui en Haohao doen Pairi Daiza schitteren

Soepelere Basel-normen maakten van KBC een uitblinker in de Bel20. De sterindex sloot af op een winst van 0,3 procent. Op Alternext bereikte de pandagekte een nieuwe hoogte. 

KBC steeg met 2,6 procent tot 45,20 euro. Het aandeel zit in de lift sinds de vervroegde terugbetaling van een verse schijf Vlaamse steun vorige week. Bovendien genoot het aandeel van de aankondiging van de soepelere Basel-kapitaalvereisten. Dat gebeurde na waarschuwingen dat de eisen activiteiten met een laag risico zouden hinderen en de kredietverstrekking zouden kunnen beperken.

De analisten van ING schrappen naar aanleiding van de koersklim van KBC het aandeel uit hun lijst met Benelux-favorieten. ING verwijst naar een  gebrek aan katalysatoren op korte termijn en een meer veeleisende regulator. De plaats van KBC wordt ingenomen door Delta Lloyd (+1,5% tot 18,94 euro).

Biofarmaciegroep UCB was het Bel20-kneusje van de dag met een daling van 2,6 procent tot 52,09 euro. Door de recente rally van het aandeel stijgt de kans dat houders van een converteerbare obligatielening uit 2009 - die in 2015 afloopt - binnenkort een conversie in aandelen zullen vragen. Dat kon pas als het aandeel UCB 20 handelsdagen op rij boven 50,37 euro noteerde. Als de koers op het huidige niveau blijft, wordt vrijdag die 20ste dag bereikt, zegt KBC Securities-analist Jan De Kerpel. Hij heeft echter de indruk dat niet alle obligatiehouders van die conversiemogelijkheid op de hoogte zijn, zodat niet duidelijk is wat zal gebeuren.

Converteren heeft ook enkele nadelen: de obligatie zelf heeft immers de klim van het aandeel gevolgd; bij conversie vervalt vanzelfsprekend de coupon van 4,5 procent; en wie geconverteerd heeft, kan die aandelen zowel bijhouden als verkopen. Dat laatste zou druk kunnen zetten op de koers. Bij volledige conversie is er een verwateringseffect van meer dan 6 procent.

Buiten de Bel20 tuimelde Ablynx na een tegenvaller over zijn potentieel TTP-middel. En als u echt wil wat TTP, een soort zeldzame bloedziekte, voluit betekent, dan verwijzen we u graag even door naar deze link. De Gentse biotechnologiegroep sloot 5,8 procent lager op 7,21 euro.

De oliereder Euronav won 5,6 procent tot 9,23 euro. In de weekendeditie van De Tijd maakte Marc Saverys, de hoofdaandeelhouder en voorzitter van Euronav, duidelijk dat door de Maersk-deal het risicoprofiel van de rederij niet is verslechterd.  'In een slechte markt kunnen we zeker twee jaar overleven.'

Een andere grote stijger was Jensen, met een winst van 5,7 procent tot 14,69 euro. Analist Guy Sips van KBC Securities verfijnde zijn waarderingsmodel. Hierop verhoogde het koersdoel van van 13,5 naar 15,4 euro. Het advies luidt ‘kopen’. 

Jensen noteert tegen 10,4 keer de winst terwijl het gemiddelde over 2006-2012 lag op 9,4. Het aandeel is dus duurder geworden, maar Sips wijst op drie positieve langetermijntrends in de wasserij-industrie:  hogere vraag naar wasserettes (meer reizen), nood aan automatisering door minder personeel en een hogere vraag naar cleantech  (door waterschaarste/energiekosten).

Op Alternext steeg het aandeel Pairi Daiza met 9,9 procent tot 46,70 euro. Het Henegouwse dierenpark kreeg zondag van de Chinese 'panda-inspecteurs' groen licht voor de komst van twee reuzenpanda's, een vooruitzicht dat de beurskoers vorig jaar in vuur en vlam zette.

Sinds de komst van Xinhui (schitterende ster) en Haohao (vriendelijk) op 11 september bekend raakte, werd Pairi Daiza 19,2 miljoen euro meer waard. Alleen het fiat van afgelopen weekend is beleggers 4,6 miljoen euro waard.

De ‘Chineesjes’ zouden tot 20 procent extra bezoekers kunnen lokken. In 2013 waren dat er al 1,2 miljoen. En ook de merchandising verkoopt wellicht als zoete broodjes. ‘Ja, ik hoor overal dat panda’s geldmachines zijn. Maar eerst en vooral zijn het dure beesten’, reageerde CEO Eric Domb.Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud