Yellen doorprikt de bellen

De passage van Janet Yellen entertainde de Amerikaanse beurzen. De winst op de Nasdaq was evenwel karig, door een verrassende tegenvaller bij het technologieaandeel Cisco Systems.

Janet Yellen, door president Obama voorgedragen als nieuwe voorzitter van de Amerikaanse centrale bank, verscheen gisteren voor de Amerikaanse bankcommissie van de Senaat. Het was de eerste stap in de goedkeuringsprocedure door het Amerikaanse Congres.

Beleggers hielden de passage van Yellen nauwlettend in de gaten, maar Yellen deed geen verrassende uitspraken. Ze week niet echt af van haar karakter als ‘duif’ en hield vast aan het soepele geldbeleid dat de weg naar economisch herstel moet ondersteunen. Yellen gaf weliswaar toe dat dat ‘niet voor altijd kan doorgaan’, maar ziet nog genoeg argumenten om ermee door te gaan.

Zo blaast het goedkoop geldbeleid, waarbij maandelijks 85 miljard dollar in de economie wordt gepompt, geen bellen op de aandelenbeurzen, aldus Yellen. Ook de werkloosheid, die volgens de jongste cijfers op 7,3 procent ligt, is nog ‘te hoog’ volgens Yellen om te stoppen met de stimulus. Daarmee snoerde ze James Gorman, CEO van Morgan Stanley, de mond, die net daarvoor had verklaard dat hij in december het einde verwacht van het stimulusprogramma.

De beurzen zagen het allemaal graag gebeuren en stuwden zichzelf naar nieuwe recordhoogten. Op het ritme van de woorden van Yellen, ging zowel de Dow Jones, de S&P 500 als de Nasdaq hoger. De Dow Jones klom 0,4 procent, de S&P 0,5 procent. Het feestje was het minst uitgelaten op de zwaar op technologie georiënteerde Nasdaq (+0,2 procent).

Daar moest Cisco Systems, leverancier van netwerktechnologie, woensdag nabeurs het mes zetten in de verwachte inkomsten voor het laatste kwartaal. Waar analisten uitgingen van een stijging van de inkomsten met 4 procent, verwacht Cisco nu een terugval met 8 à 10 procent. Het aandeel kelderde donderdag met 12 procent.

Volgens Cisco zit het probleem in een terugvallende vraag in de opkomende markten. Maar ook het NSA-spionageschandaal en de ‘shutdown’ bij de overheidsdiensten kregen een veeg uit de pan. ‘De vraag trappelt ter plaatse doordat bedrijfsleiders al die elementen in rekening nemen’, aldus het bedrijf.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud