Yellen: Renteverhoging komt er dit jaar

Janet Yellen, voorzitter van de Federal Reserve ©REUTERS

De beurzen in New York zijn lichtjes lager geëindigd. Fed-voorzitter Janet Yellen zei dat een renteverhoging dit jaar zo goed als een certitude is. Voor wie daar nog mocht aan twijfelen.

De Dow Jones sloot met een verlies van 0,3 procent op 18.232 punten, de S&P 500 zakte met 0,2 procent tot 2.126 punten. De technologiebeurs Nasdaq leek even op een nieuw record af te stevenen, maar eindigde uiteindelijk met een verlies van minder dan één punt op 5.089

Rente

'Als de economie verder verbetert zoals ik verwacht, denk ik dat het gepast is om op een bepaalde ogenblik dit jaar de eerste stap te zetten om de rente te verhogen' en de monetaire politiek te normaliseren, zo zei Yellen vanavond onze tijd tijdens een toespraak op de Kamer van Koophandel in Providence, Washington. 

Yellen herhaalde wat ze al in maart zei, namelijk dat eens de Fed begint met de rente te verhogen, dat op een geleidelijke manier zal gebeuren. En het tijdstip waarop dat voor de eerste keer plaatsvindt, zal afhangen van de cijfers over de Amerikaanse economie.

De Fed-voorzitter verwacht dat de economie verder zal aansterken en de flauwte bij het begin van het jaar wijt ze aan 'statistische geruis'. Economische vooruitzichten zijn altijd onzeker, maar een strakkere monetaire politiek blijven uitstellen tot ook de tewerkstelling en de inflatie de doelstellingen van de Fed bereiken, houdt een risico van oververhitting van de economie in, klonk het.

Deere

Een aandeel dat geen last had van de inflatiecijfers en Yellens uitspraken, is Deere & Co (93,35 dollar, +4,4%), wereldleider inzake landbouwmachines. Deere wint vier procent. Dat komt omdat de groep garen spint bij de goede gang van zaken in de Amerikaanse bouwsector en die evolutie compenseert de dalende verkoop van landbouwtractors. Eerder deze week liet Caterpillar, 's werelds nummer één voor graafmachines, al optimistische geluiden horen over die bouwsector.

Maar de bouwsector maakt slechts 15 procent uit van de globale omzet van Deere en de verkoop van landbouwmachines en -tractoren - het gros van de inkomsten - zou met een kwart dalen. Dat Deere zijn vooruitzichten inzake nettowinst dan toch optrekt van 1,8 naar 1,9 miljard dollar, heeft dus ook veel te maken met lagere kosten. Die daling is het gevolg van een besparingsprogramma en prijsverminderingen voor grondstoffen, nodig voor de productie van de machines.

Over het voorbije kwartaal (februari-april) zag Deere & Co zijn nettowinst per aandeel zakken van 2,65 naar 2,03 dollar, maar de markt had nog erger gevreesd en mikte op 1,56 dollar. De omzet kromp met liefst 20 procent tot 7,4 miljard dollar.  'Je moet ze wel krediet geven voor een degelijke operationele prestatie', klinkt het mild bij Larry De Maria, analist bij William Blair & Co. Caterpillar (88,63 dollar, -0,8%), waarmee Deere dus concurreert in de bouwsector, verliest terrein. 

Overigens prijkt Deere in de lijst van grootste fabrikanten van bouwmachines(exclusief landbouw) pas op de zevende plaats, volgens databank Statista. Caterpillar staat op één met 28,3 miljard dollar omzet in 2014. De Aziatische spelers maken de helft uit van die top, met op twee Komatsu en op drie op Hitachi. Daarna volgen Volvo Construction (Zweden), Terex (VS), Liebherr (Duitsland), Derre, XCMG (China), Sany (China) en Doosan (Zuid-Korea)

Volgens CNBC heeft Microsoft (46,90 dollar, -1,1%) tot 55 miljard dollar geboden voor softwaregroep en cloud-specialist Salesforce (75,01 dollar, +2,9%). Maar Marc Cenioff zou het voorstel afgewimpeld hebben, hij denkt dat zijn bedrijf 70 miljard waard is. De Duitse concurrent SAP liet al weten geen belangstelling te hebben in Salesforce wegens te duur. De marktwaarde van het bedrijf bedraagt nu bijna 49 miljard dollar, een kwart meer dan begin dit jaar.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud