Yen speelt beurs van Tokio zwaar parten

De Aziatische beurzen sloten bijna unaniem in het rood af, al lukte de beurs van Sjanghai na het stevige verlies op dinsdag een kleine remonte.

De Japanse machine-orders, een belangrijke graadmeter van de industriële activiteit, vielen in juni onverwacht terug. In China was er een opmerkelijke inkrimping van de kredietverlening in juli en brokkelde de groeivoet van de industriële productie voort af.

Het grootste verlies kwam er in Tokio op de bordjes. De Nikkei-index tuimelde 2,7 procent naar 9.292,85 punten, voor de bredere Topix-index was er 2,4 procent verlies naar 834,45 punten.

Handelaars verwezen voor de scherpe val naar een cocktail van factoren, zoals de sombere Federal Reserve, de tegenvallende machine-orders en de dure yen, die tegenover de Amerikaanse dollar nog maar eens een hoogtepunt sinds 1995 bereikte. Vooral de industriële groepen lagen in de uitverkoop, door de dubbele klap van de dure yen en de zwakke machine-orders. De isolatiespecialist Nitto Denko leverde 5,4 procent in tot 2.929 yen, voor aircobouwer Daikin was er 4,7 procent verlies naar 3.045 yen.

In Zuid-Korea verloor de Kospi-index 1,3 procent. Ssangyong tuimelde 14,8 procent tot 12.950 won. De tandem Renault-Nissan liet het bod op de autoconstructeur vallen.

 

 

 

 

 

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud