Yuan zet Aziatische beurzen aan het feest

Briefjes van 100 yuan (Foto AFP)

De Aziatische beurzen reageerden maandag over de hele lijn enthousiast op China's plannen om zijn munt, de yuan, geleidelijk aan te laten appreciëren. Dat is niet alleen goed nieuws voor de bedrijven die zaken doen in China, de markt ziet het ook als een teken van vertrouwen in het globale economische herstel.

De Japanse Nikkei-index spurtte 2,4 procent hoger tot 10.238 punten. De Topix ging 2 procent hoger. Ook de andere Aziatische indexen lieten mooie winsten zien. In China en Hongkong liepen de winsten op tot bijna 3 procent.

De yuan-verdieners waren aan het feest. Hitachi Construction Machinery, dat het grootste deel van zijn omzet in China boekt, schoot 6,7 procent hoger. Fanuc, fabrikant van industriële robots, won 5,5 procent.

Ook de Japanse exporteurs waren in trek. Beleggers hopen dat de appreciatie van de yuan de koopkracht van de Chinezen zal vergroten.

Handelshuizen als Mitsubishi Corp (+6,6%) profiteerden van de hausse van de olie- en koperprijzen. De grondstoffen zitten in de lift door het hernieuwd vertrouwen in het economisch herstel nadat China, 's werelds op een na grootste energieverbruiker, liet weten dat het zijn munt zal loslaten tegenover de dollar.

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud