Zorgen over schulden Nyrstar: aandeel keldert

Nyrstar-beleggers krijgen het warm onder de voeten. ©Nyrstar

Het aandeel van de zinkverwerker noteert 10 procent lager op een nieuw dieptepunt. De markten vragen zich af of het bedrijf zijn schulden wel aankan.

Van een rustige zomerperiode is voor Nyrstar  geen sprake. Een uur na de start van de nieuwe beursweek zakt het aandeel plots door het ijs. Het noteerde even 15 procent lager op 3,61 euro. Omdat de koers al een tijdlang op of in de buurt van een dieptepunt zat, is dit uiteraard een nieuw laagterecord.

Verschillende analisten die we contacteerden, hebben het raden naar een precieze oorzaak van de koersval. Maar duidelijk is dat de zenuwachtigheid toeneemt in de aanloop naar de halfjaarcijfers. 'Ik vermoed dat er een paar grote verkopers geweest zijn die de koers onder 4 euro duwden, waarna een rist verkooplimieten werd getriggerd', reageert Stijn Demeester van ING.

Waar normaal een kleine 500.000 stuks per dag van eigenaar verwisselen, stond de teller maandag rond 14 uur al op bijna 1,5 miljoen stuks.

Vanochtend kon u Nyrstar nog vlot verkopen voor ruim 4 euro.

Vorige maand kwam ABN AMRO nog met een bijzonder kritisch rapport over de zinkspecialist. Het beurshuis plaatste vooral vraagtekens bij de houdbaarheid van de torenhoge schuldenlast

De zenuwachtigheid wordt er niet minder op door de aanhoudende koersval van het schuldpapier van Nyrstar. De lagere zinkprijzen voeden daar volgens Bloomberg de vrees dat de groep onvoldoende cashflow zal genereren om de komende jaar de schulden af te lossen en dus op een schuldherschikking afstevent. 

Het schuldpapier met looptijd tot 2024 noteert nu aan 86 procent van de nominale waarde. Dat wil zeggen: beleggers eisen nu meer dan 10 procent rendement om 'tweedehands' in schuldbewijzen van Nyrstar te beleggen.

En dat is erg zorgwekkend, stelt ABN AMRO-analist Philip Ngotho. Hij wijst op de tegenzittende macro-omgeving, met onder meer een recente daling van de zinkprijs. 'Beleggers focussen daardoor steeds meer op de obligatie van 350 miljoen euro met vervaldag september 2019 die Nyrstar eind dit jaar of begin volgend jaar moet zien te herfinancieren. Maar een herfinanciering met een nieuwe obligatie lijkt uitgesloten, met een rendement van meer dan 10 procent op het bestaand papier. Dat betekent namelijk dat Nyrstar op nieuw papier ook meer dan 10 procent rente moet betalen en het is zeer de vraag of het bedrijf zo'n hoge rentelasten kan dragen', luidt het.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud