Zuid-Europese rente lager dan ooit

©Photo News

De Italiaanse en Spaanse tienjaarsrentes zijn vrijdag even gedaald tot een historisch dieptepunt. De Spaanse rente zakte voor het eerst in negen jaar onder 3 procent. Maar na de publicatie van het beter dan verwachte Amerikaanse banenrapport is de Zuid-Europese rente weer gestegen.

De rente op tienjarige Spaanse staatsobligaties zakte even tot 2,975 procent. Het vorige dieptepunt bedroeg 2,981 procent en dateert van 2005. De Italiaanse rente zakte even tot 3,047 procent. Ook de Ierse rente bereikte is met 2,808 procent lager dan ooit.

Analisten zien verscheidene redenen voor de uitzondelijk lage rente in Zuid-Europa en Ierland.

  • De speculatie over een soepeler geldbeleid van de ECB is toegenomen na de publicatie van lager dan verwachte inflatiecijfers voor de eurozone. De inflatie steeg in april tot 0,7 procent in plaats van de verwachte 0,8 procent. Veel economen verwachten dat de ECB in juni de rente verder verlaagt of een aankoop van obligaties aankondigt.
  • Voorts zien Spanje en Italië een economisch herstel. De Spaanse economie greide in het eerste kwartaal met 0,4 procent. dat was de hoogste groei in zes jaar.
  • Ten slotte zeggen sommige analisten dat de periferie van de eurozone profiteert van kapitaalvlucht uit de groeilanden.

Na de middag werd de rentedaling grotendeels ongedaan gemaakt, omdat beter dan verwachte cijfers over de Amerikaanse arbeidsmarkt de langetermijnrente deden stijgen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud