Zuinige consument speelt retailers parten

©Photo News

Ondanks de zware koersval van Thrombogenics en Colruyt wist de Bel20-index uit de rode cijfers te blijven. Brussel deed het zelfs wat beter dan veel andere Europese indexen.

Uiteindelijk sloot de Bel20 nog 0,2 procent hoger op 2.827,04 punten. Maar dat zal beleggers in Colruyt en Thrombogenics wellicht worst wezen. Zij zagen de supermarktgroep en het biotechnologiebedrijf immers fors in waarde dalen op de beurs.

Laten we beginnen met Colruyt. De keten had zich woensdag tijdens zijn algemene vergadering vrij somber getoond in haar vooruitzichten en moest daar gisteren de prijs voor betalen: - 4 procent op 42,30 euro. Het aandeel Colruyt zag zo een flink deel van de winst verdampen die het de voorbije weken had opgebouwd.

De vaststelling van topman Jef Colruyt dat de Belgische consument nog altijd de vinger op de knip houdt, speelde de andere retailer op Brussel - Delhaize - uiteindelijk niet al te veel parten. Het aandeel daalde 0,8 procent tot 47,16 euro.

Thrombogenics zette intussen de lijdensweg verder die woensdag was ingezet na een negatief analistenrapport. De biotechnologiegroep daalde met 5,5 procent tot 19,55 euro. Sinds Thrombogenics eind augustus teleurstellende Amerikaanse verkoopcijfers bekendmaakten voor zijn oogmedicijn Jetrea, is het aandeel al met 30 procent teruggevallen. ‘Dat negatieve sentiment kan slechts op 1 manier keren,’ merkt een handelaar op. ‘Thrombo zal  positief moeten verrassen als het op 7 november zijn derdekwartaalcijfers vrijgeeft. Tot dan zal Thrombogenics vooral als een jojo bewegen.’

Bij die andere biotech-Belg, Ablynx (+0,3%, 7,95 euro), blijft de goednieuwsshow dan weer voortduren. Ablynx was maandag al fors gestegen nadat het had bekendgemaakt een partnerschap te hebben gesloten met het Amerikaanse Abbvie voor de ontwikkeling van een nieuw medicijn tegen reuma. Donderdag kwam de Gentse groep opnieuw in het nieuws, dit keer met de mededeling dat het zijn samenwerking met de farmagroep Merck Serono verlengt. Beide partijen werken nu al samen.

Maar na dit nieuwe akkoord slaan Ablynx en Merck Serono de handen in elkaar voor verdere research naar nieuwe nanobodies - therapeutische eiwitten - die de bouwstenen kunnen vormen voor nieuwe geneesmiddelen. Die sterkere samenwerking levert Ablynx ook cash op. De groep krijgt  al 11,5 miljoen euro van Merck Serono, na vier jaar zou dat bedrag in principe kunnen oplopen tot 25 miljoen euro.

Als het van projectontwikkelaar Banimmo (-0,7%, 8,28 euro) afhangt rijst er niet zo heel ver van Ablynx' hoofdzetel in Zwijnaarde binnen enkele jaren een nieuw megacomplex uit de grond. Banimmo kondigde aan dat het een outletcenter van 32.000 vierkante meter zal bouwen in The Loop, de Gentse zone waar zich momenteel onder andere een IKEA-winkel bevindt.  Het hele project moet  in 2016 afgerond zijn.

'Een goede zaak voor Banimmo,' zegt analist Jean-Marie Caucheteux van Bank Degroof over deze aankondiging.' Opmerkelijk is volgens Caucheteux wel dat Banimmo nu al een 'socio-economische vergunning' voor het project op zak heeft. 'Terwijl dit soort vergunningen net de minst evidente zijn om te verkrijgen.’

De tankerrederij Euronav wipte dan weer 5,3 procent hoger tot 4,81 euro. Een dag eerder was het aandeel ook al 2,70 procent hoger gegaan. Topman Paddy Rogers benadrukte in De Tijd dat het tij voor Euronav kan keren als blijkt dat de Europese economie effectief uit het dal kruipt.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud