Zwakke inflatie kan Fed-stimulus verlengen

Fed-voorzitter Ben Bernanke. ©Bloomberg

Als de inflatie verder terugvalt, kan dat reden zijn voor de Federal Reserve om langer met zijn inkoopprogramma aan de slag te gaan. Dat suggereert het persbericht dat de Fed vandaag na zijn vergadering uitstuurde.

De Amerikaanse centraal bankiers houden zoals verwacht vast aan hun inkoopprogramma. Daarbij proberen ze de economie te stimuleren door maandelijks voor 85 miljard dollar (64 miljard euro) schuldpapier in te slaan.

Volgens de Fed groeide de Amerikaanse economie in de eerste jaarhelft aan een gematigd tempo. Nochtans bleek vandaag dat de economie het de jongste maanden verrassend goed doet. In het tweede kwartaal versnelde de groei van 1,1 naar 1,7 procent op jaarbasis. Het eerstekwartaalcijfer werd wel neerwaarts herzien van 1,8 naar 1 procent. 

Het grote vraagstuk is en blijft wanneer voorzitter Ben Bernanke en co zullen beginnen aan de uitdoofoperatie voor dat inkoopprogramma, ‘tapering’ in het jargon. Bernanke heeft in het verleden al laten verstaan dat de Fed dat halfweg 2014 ten grave zou willen gedragen, maar over de duur en intensiteit van de afbouw bleef hij steeds op de vlakte.

Als de inflatie langere tijd onder de 2 procentdoelstelling van de Fed blijft, ‘kan dat een risico vormen voor de economische prestatie’, zo staat in het persbericht. Verschillende economen lezen hierin dat de tapering kan uitgesteld worden. De inflatie lag in juni op 1,8 procent. De Fed verwacht wel dat die op termijn terug naar zijn doelstelling sluipt.

Onenigheid

Binnen de Amerikaanse centrale bank blijkt wel onenigheid over het inkoopprogramma moet afgebouwd worden. Zo dringt Esther George van de Kansas Fed er op aan dat de tapering liever vroeger dan later begint uit vrees dat de centrale bank helpt om zeepbellen op te blazen en de inflatieverwachtingen omhoogduwt. Het is al de vijfde vergadering op rij dat ze over dit punt van mening verschilt met haar collega’s.

De meeste centralebankwatchers verwachten dat Fed in september aan de tapering begint. Zowel Bernanke als verschillende van zijn collega-bestuurders benadrukte de voorbije weken wel dat tapering niet gelijk staat aan het einde van het soepel geldbeleid van de Fed. De Fed heeft immers beloofd om een soepel monetair beleid te blijven voeren zolang de werkloosheidsgraad boven 6,5 procent ligt en de inflatie minder dan 2,5 procent bedraagt. Aangezien de werkloosheidsgraad op 7,6 procent ligt, is op korte termijn van een forse monetaire verstrakking zeker geen sprake. 

De centraal bankiers hebben onder meer beloofd om de rente geruime tijd aan het nulpunt vast te spijkeren. Uit de inflatieverwachtingen blijkt dat de Amerikanen ook geloven dat de Fed woord zal houden. De markten verwachten pas een eerste renteverhoging in januari 2015.

De balans van de Fed getuigt van zijn grote daadkracht. Sinds december 2008 is die door de verschillende rondes van kwantitatieve versoepeling, waarbij de Fed zowel staats- als rommelobligaties opkocht, meer dan verdrievoudigd tot 3.570 miljard dollar (2.689 miljard euro). De bedoeling daarvan was niet alleen om de langetermijnrente omlaag te duwen en zo investeringen aan te moedigen en sparen te ontmoedigen, maar ook om banken van meer cash geld te voorzien.

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud