Zware klap voor Wal-Mart

De Dow Jones verloor 0,2 procent. Wal-Mart was de grootste verliezer in de index, te wijten aan de vrees voor moeilijke eindejaarsverkopen.

De nettowinst van Wal-Mart, de grootste supermarktgroep ter wereld, steeg in het derde kwartaal met 9 procent tot 3,6 miljard dollar. Dat was ruwweg in lijn met de marktverwachtingen. Maar toch stuurden beleggers het aandeel 3,6 procent lager.

In het kwartaalrapport werd namelijk duidelijk dat topman Mike Duke zich schrap zet voor een erg concurrentieel eindejaar, voor elke retailer de belangrijkste periode van het jaar. 'De huidige economische omstandigheden zetten druk op de consument. Prijs zal een belangrijke factor worden om klanten te lokken', blikt de CEO vooruit op de komende weken. Slecht nieuws ook voor Delhaize, dat drie kwart van zijn omzet in de VS haalt.

Wal-Mart voorspelt voor het vierde kwartaal een nettowinst van 1,53 à 1,58 dollar per aandeel, minder dan de analistenconsensus.

'De consument is erg aandachtig en probeert overbodige aankopen te vermijden. Dat weegt op de resultaten', zegt een analist. En dat alles speelt tegelijkertijd in het voordeel van de zogeheten dollar stores.

Retailers zoals Dollar Tree (+5,1%), die allerhande producten gaande van speelgoed tot dierenvoeding verkopen, proberen consumenten te lokken met prijzen van maximaal 1 dollar.

Het bedrijf publiceerde net als Wal-Mart kwartaalcijfers en verhoogde zijn winstverwachting voor het volledige jaar tot 2,70 dollar per aandeel terwijl analisten gemiddeld mikten op amper 2,48 dollar per aandeel.

Uit nieuwe cijfers blijkt dat het aantal Amerikanen dat voor het eerst een werkloosheidsuitkering heeft aangevraagd, de voorbije weken gestegn is tot 439.000. Dat is het hoogste peil sinds april 2011. Economen maken zich evenwel weinig zorgen aangezien dat grotendeels een tijdelijke opstoot is door de superstorm Sandy.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud