Advertentie

130.000 gezinnen hebben financiële put

©ANP XTRA

Bijna 130.000 Belgische gezinnen hebben meer schulden dan bezittingen. Dat blijkt uit een enquête van de Europese Centrale Bank (ECB).

De ECB heeft gezinnen in België en de andere eurolanden ondervraagd over hun vermogen. Een van de opmerkelijke resultaten is dat in ons land 2,7 procent van de bijna 4,8 miljoen gezinnen een negatief nettovermogen hebben. Dat betekent dat de schulden groter zijn dan de waarde van het onroerend en financieel vermogen. 

Vooral huurders zijn kwetsbaar. 8,1 procent van de huurders hebben meer schulden dan bezittingen, tegenover minder dan 1 procent van de eigenaars van een woning. Amper 0,1 procent van de huiseigenaars zonder hypothecaire lening en 0,7 procent van de huiseigenaars met een woonkrediet hebben een negatief vermogen.

Hoe groter het gezin, hoe groter de kans dat de schulden groter zijn dan de bezittingen. Bij de gezinnen die bestaan uit minstens 5 personen heeft 4,8 procent een negatief vermogen. Slechts 2,2 procent van de alleenstaanden en 2 procent van de gezinnen van 3 personen hebben meer schulden dan activa.

Hoe ouder de belangrijkste kostwinner of hoe hoger het inkomen, hoe kleiner de kans dat het vermogen negatief is. Toch zijn er ook gezinnen met een hoog inkomen die meer schulden hebben dan bezittingen.

Lees morgen meer over de ECB-studie in De Tijd.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud