Advertentie
nieuwsanalyse

2018, de laatste luide hoera van een beursrally op jaren

Op Wall Street sloopte de Dow de grens van 24.000 punten luttele weken nadat de grens van 23.000 aan diggelen ging. ©EPA

Hoe langer een feestje duurt, hoe wilder de gasten. Net daarom zal het in 2018 zaak zijn u op tijd uit de polonaise los te rukken.

Beleggers mogen de datum nu al rood omcirkelen in hun agenda: 22 augustus 2018. Dan zal een intussen meer dan negen jaar oude beursrally de langste in de geschiedenis van Wall Street zijn, zegt ING-strateeg Steven Vandepitte vooruitblikkend op komende beursjaar.

Een beursrally die steeds meer crescendo gaat. Vandepitte: 'Met een 'kopen bij terugval'-strategie heb je dit jaar bitter weinig verdiend, om de eenvoudige reden dat er geen noemenswaardige terugval geweest is'. Dat is een groot verschil met de eerste zeven jaar van de in 2009 begonnen beurshausse, toen er tussentijds regelmatig stevig correcties van 10 procent of meer op de aandelenmarkten waren.  

©ING, HSBC, MSCI

De rally was jarenlang zowat de meest gehate hausse aller tijden, waar niemand echt in geloofde maar iedereen toch maar bleef zitten omdat je aan de zijlijn geen geld verdient. Dat lijkt nu te veranderen.

De ING-strateeg verwijst naar de maandelijkse rondvraag die Bank of America Merrill Lynch houdt bij het kruim van 's werelds vermogensbeheerders: van 2012 tot eind 2016 ging zo'n driekwart van de respondenten uit van een scenario met 'lage groei en lage inflatie' voor de wereldeconomie.

Goudlokje is nu plots consensus. En dan wordt de tegendraadse belegger in mij wakker
Steven Vandepitte
ING-strateeg

De kentering kwam er eind vorig jaar. Plots zijn steeds meer grote beleggers - op dit ogenblik meer dan 50 procent - in een scenario met hoge groei en lage inflatie beginnen te geloven. 

'Met andere woorden: het goudlokjescenario met aantrekkende groei en centraal bankiers die bij gebrek aan inflatie toch de rente laag houden', zegt Vandepitte. 'Goudlokje is nu plots consensus. En dan wordt de tegendraadse belegger in mij wakker.'

Nasdaq 8.000

De strategen van Bank of America menen dat het feestje op de beurzen in 2018 nog wel even kan doorgaan, met een Nasdaq die de grens van 8.000 punten sloopt. Dat is nog eens bijna 20 procent boven het huidige peil . Daarna dreigt het vet van de soep te zijn, ook al omdat centraal bankiers het na 702 (!) renteverlagingen over de voorbije tien jaar het stilaan tijd vinden om geld wat minder goedkoop te maken. 

Ook ING denkt dat het feestje nog wel even kan blijven duren. 'Ik heb het niet graag meer over TINA (de stelling dat er bij een lage rente geen echt alternatief is voor aandelen, red.), omdat zij een wat slechte reputatie heeft gekregen. Maar je kunt er niet om heen dat het dividendrendement van aandelen nog altijd een heel stuk boven het rendement op obligaties ligt.'

Alles peis en vree dan toch? Nee. Vandepitte ziet verontrustende signalen. Chinese internetaandelen à la Alibaba en Tencent bijvoorbeeld, die bijna perfect het parcours van de Nasdaq-dotcomgekte van de late jaren negentig schaduwen. 

En de Europese kredietmarkt is volgens Vandepitte dankzij de gulle sponsoring van de Europese Centrale Bank een 'accident waiting to happen'. De ultralage rentes leiden ertoe dat kapitaal verkeerd ingezet wordt.

'De rente op Europese rommelobligaties zit nu bijna op hetzelfde peil als die op Amerikaanse Treasury's. En het rendement op crisisobligaties van Europese banken (CoCos, schuldpapier dat bij problemen automatisch in aandelen omgezet wordt, red.) is bijna hetzelfde als dat op Europese bankaandelen.' In beide gevallen duidelijk onvoldoende vergoeding voor het risico.

Blijven fuiven, maar dicht bij de uitgang

Maar voorlopig kunnen de beurzen nog even blijven surfen op de aanhoudende stimulus van de ECB én de snel aan vaart winnende economie. 'We voorspellen 2,2 procent groei voor de eurozone in 2018', zegt ING-econoom Peter Vanden Houte. 'Maar het kan dankzij een stevig herstel van de bedrijfsinvesteringen vlot 2,5 procent worden, zeker als bijvoorbeeld de Italiaanse verkiezingen een werkbare regering opleveren.'

De econoom stelt vast dat de schulden weer snel aan het stijgen zijn, zowel bij de overheden als in de privésector. Vaak benaderen ze zelfs die van tien jaar geleden. Maar om een crisis te ontketenen heb je naast hoge schulden en een stijgende rente nog een derde factor nodig: een verzwakkende groei. Die 'tiercé' is er nu nog niet, zeker niet in Europa. 

'De eerste helft van 2018 wordt zeker goed. Daarna zal een moeilijker 2019 zijn schaduw beginnen vooruit te werpen', concludeert Vanden Houte. Kortom: blijven feesten, maar bij voorkeur dicht bij de uitgang. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud