Advertentie

3 redenen waarom beleggers niet malen om Syriza

©BLOOMBERG NEWS

Een extreemlinkse en een rechts-nationalistische partij hebben de macht gegrepen in Griekenland. Beide partijen zijn eurosceptisch en anti-besparingen. Maar daar trekken beleggers zich niets van aan. En wel om deze redenen.

1. Syriza trok lange tijd bijzonder hevig van leer tegen Europa, maar matigde zijn toon al naarmate de verkiezingen naderden. Dat de extreemlinkse partij met een coalitiepartner in zee moet om een absolute meerderheid te behalen in het parlement, versterkt de hoop dat de soep niet zo heet zal worden gegeten als ze wordt opgediend. Beleggers gaan ervan uit dat beide regeringspartijen er electoraal geen baat bij hebben om snel op ramkoers met Europa te belanden, en zich dus relatief pragmatisch zullen opstellen in de onderhandelingen met hun geldschieters.

2. Het gros van de Griekse overheidsschuld zit in handen van overheden. Het land heeft tot 2020 geen nood om zich op grote schaal te herfinancieren. De kans op een financiële schok die rechtstreeks aan Griekenland gelinkt is, is dus klein. Dit in tegenstelling tot vijf jaar geleden, toen de eerste bezorgdheid rond Griekenland uitbrak. Toen zat het land niet onder curatele en zat het gros van de schuld bij privé-beleggers zoals banken en pensioenfondsen.

3. De ECB legt een enorm vangnet onder de markt met haar 'bazooka', de beslissing die ze vorige week donderdag bekendmaakte om dit en volgend jaar minstens 1.140 miljard euro obligaties op te kopen. Dat beperkt de kans dat er een infernale spiraal op gang komt waarbij een vertrouwenscrisis de ene na de andere obligatiemarkt in brand zet. Obligatiekoersen kunnen wel dalen, maar elke paniekgolf kan worden geblust met één druk op de knop vanuit Frankfurt of de nationale centrale banken.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud