Advertentie
Advertentie
opmerkelijk

Deutschmark maakt online comeback

©n

Duitsers kunnen met de slordige 13 miljard mark die nog altijd circuleert vanaf dit weekend ook online shoppen.

Duitsers met heimwee naar de ruim veertien jaar geleden door de euro vervangen Deutschmark komen voortaan online aan hun trekken. Hertie.de, een webshop met naar eigen zeggen 1,2 miljoen artikelen, aanvaardt vanaf vandaag weer marken als betaling.

Hertie is een jonge webshop, maar de naam is bijna zo oud als Duitsland zelf. Van de jaren 1880 tot het eind van de 20ste eeuw was Hertie, genoemd naar oprichter Hermann Tietz, één van de bekendste warenhuisketens van Duitsland. De internetondernemers Jan en Nils Klöker sleepten uit het bankroet de merknaam uit de brand.

Advertentie

'Waarom zou een webshop niet voor één keer iets van bakstenen winkels leren?', zegt een woordvoerder aan het dagblad Franfurter Allgemeine. Klassieke winkels houden af en toe marketingacties waarbij klanten tijdelijk ook met marken mogen betalen. 

Lokkertje

Wel is er bij een webshop een specifiek probleem. Met kredietkaart of PayPal kun je niet in D-mark betalen, zelfs niet bij uitdrukkelijke wens. Daarom moeten nostalgische klanten hun betalingen in oud geld per post opsturen.

Ter compensatie van die rompslomp hanteert Hertie.de een stevig lokkertje. Een lokkertje dat bovendien inspeelt op het buikgevoel van Duitsers dat ze hun D-Mark in 2002 te goedkoop in euro's hebben moeten omzetten. Eén euro kost bij Hertie slechts 1,8181 mark.

Dat is een fors betere wisselkoers dan de officiële ruillverhouding van 1,95583 mark die de Bundesbank hanteert om oude biljetten te wisselen. Anders gesteld: een aankoop van 100 euro kost bij Hertie.de iets minder dan 182 mark, of terug omgerekend slechts een kleine 93 euro. Een korting van 7 procent dus.

Terwijl in België alleen biljetten van oude franken nog onmewisseld kunnen worden, aanvaardt de Duitse centrale bank onbeperkt biljetten én munten.

Duitsers staan bepaald niet te dringen aan het Bundesbank-loket. In het land circuleert 14 jaar na de ogenschijnlijke afschaffing nog altijd 12,76 miljard mark (6,5 miljard euro). Elk jaar wordt slechts 100 miljoen aangeboden. Tegen dat tempo haalt de D-Mark ook de 22ste eeuw nog.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Gesponsorde inhoud
Tijd Connect
Tijd Connect biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.
Partnercontent
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.