Amerikaanse arbeidsmarkt herstelt sneller dan verwacht

Een restaurant van de keten Popeyes in Florida zoekt personeel. ©AFP

De werkgelegenheid in de VS is in februari veel meer gestegen dan verwacht. De financiële markten reageerden wispelturig.

Het maandelijkse jobrapport van het Amerikaanse ministerie van Arbeid is veel beter dan voorzien. Het aantal jobs steeg in februari met 379.000, bijna dubbel zoveel als de voorspelde 200.000. Bovendien werd de jobcreatie van januari opwaarts herzien tot 166.000. De werkloosheidsgraad verminderde onverwacht met 0,1 procentpunt naar 6,2 procent.

De stijging van de werkgelegenheid is vooral te danken aan de versoepeling van de lockdown in sommige staten. Het aantal arbeidsplaatsen in de horeca groeide met 322.000. Maar er zijn nog altijd 9,5 miljoen banen minder dan in februari vorig jaar, net voor de start van de pandemie.

'We verwachten in maart en april nog betere cijfers, omdat meer gouverneurs de beperkende maatregelen zullen versoepelen', zegt ING-econoom James Knightley. Texas heropent volgende maand de economie volledig. Bovendien zal het Congres wellicht snel een stimuluspakket van 1.900 miljard dollar goedkeuren.

De aandelenmarkten en langetermijnrente stegen onmiddellijk na de publicatie van het jobrapport. De Amerikaanse tienjaarsrente steeg even naar 1,62 procent, het hoogste peil sinds februari vorig jaar. Maar later vielen de beurzen en de langetermijnrente terug.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud