analyse

Aantal beleggende Belgen verdubbeld

Jean-Paul Servais, voorzitter van de beurswaakhond FSMA: 'We monitoren actief de sociale media. Tot nu toe hebben we geen onregelmatigheden of manipulaties voor Belgische aandelen ontdekt.' ©Dieter Telemans

De voorbije drie jaar hebben 830.000 Belgen gehandeld op de beurs. Dat is een op tien volwassenen. Het aantal beleggers is sinds de uitbraak van de coronacrisis verdubbeld.

Voor het eerst zijn gedetailleerde cijfers beschikbaar over het aantal Belgische particulieren die beleggen op de beurs en waarin ze precies investeren. De beurstoezichthouder FSMA bundelde de informatie in een studie, die werd voorgesteld naar aanleiding van het tiende jaarverslag van de financiële waakhond.

De essentie

  • 830.000 Belgen handelden de voorbije drie jaar op de beurs, van wie 550.000 in aandelen.
  • Het aantal actieve beleggers is in drie jaar verdubbeld.
  • De toestroom van nieuwe beleggers duurt voort. In het eerste kwartaal van 2021 kwamen er opnieuw 26.000 bij.
  • In tegenstelling tot bij de eerste lockdown stonden de particulieren bij de tweede lockdown vooral aan de verkoopkant.

‘De studie is gebaseerd op een data-analyse van de verplichte rapportering die we tussen januari 2018 en eind maart 2021 ontvingen van de banken en brokers over de beurstransacties door retailbeleggers. Dit is dus geen enquête of een steekproef, maar omvat alle cijfers’, benadrukt FSMA-voorzitter Jean-Paul Servais. ‘Dit is de eerste geconsolideerde analyse van het gedrag van de retailbelegger ter wereld.’

Men zegt vaak dat de Belgen risicomijdend zijn. Maar dat zie je niet in de cijfers.
Jean-Paul Servais
Voorzitter FSMA

De voorbije drie jaar handelden 830.000 Belgen op de beurs. ‘Dat is uitzonderlijk veel. Veel meer dan ik persoonlijk had verwacht. Liefst een op de tien volwassenen kocht minstens één financieel product op de beurs’, zegt Servais. De kleine Belgische beleggers deden samen 29,83 miljoen transacties in 244.850 verschillende instrumenten, of gemiddeld negen per persoon. ‘Men zegt vaak dat de Belgen risicomijdend zijn. Maar dat zie je niet in de cijfers’, benadrukt de FSMA-voorzitter.

Dichtbij de kerktoren

Aandelen zijn het populairst: 550.000 Belgen handelden in aandelen. 330.000 van hen deden dat in aandelen uit de Bel20-index. Vier op de vijf particulieren die Bel20-leden verhandelden, zijn ook in andere aandelen actief. De Belg blijft graag dicht bij zijn kerktoren. Hij verkiest Belgische aandelen, gevolgd door Duitse, Nederlandse en Franse.

Vorig jaar bleek al uit een eerste, beperktere studie van de FSMA dat de coronacrisis de Belgen er massaal toe heeft aangezet om te beleggen. Door de lockdown kwam er plots meer tijd vrij om naar de persoonlijke financiën te kijken en de beurscrash zorgde voor aantrekkelijke instapniveaus. De marktturbulentie tijdens de eerste lockdown deed de handel in Bel20-aandelen door particulieren vervijfvoudigen. Zij stonden toen vooral aan de koopzijde.

Interesse houdt aan

+50%
nieuwe beleggers
In vergelijking met het eerste kwartaal van 2019 is het aantal nieuwe beleggers met meer dan de helft toegenomen.

De interesse in de beurs neemt niet af, integendeel. ‘In het eerste kwartaal van 2021 is het aantal unieke beleggers meer dan verdubbeld tegenover het eerste kwartaal van 2019, toen van corona nog geen sprake was’, legt Servais uit. ‘Bij de start van de coronacrisis kwamen er 45.000 nieuwe beleggers bij. Die toestroom houdt aan. Vorig kwartaal zijn er opnieuw 26.000 nieuwe beleggers bijgekomen. In vergelijking met begin 2019 is er een toename met meer dan 50 procent.’

Het grotere aantal beleggers uit zich vanzelfsprekend in hogere volumes. Over de onderzochte periode verhandelden de particulieren voor gemiddeld 625 miljoen euro Bel20-aandelen per maand. Tijdens de coronacrisis van midden februari 2020 tot eind maart 2021 lag dat de helft hoger op 933 miljoen euro. Ook bij de start van de tweede lockdown, in november, stegen de volumes, maar veel minder uitgesproken dan tijdens de eerste lockdown. Opmerkelijk: deze keer stonden de particulieren aan de verkoopzijde. In tegenstelling tot in maart vorig jaar hadden de kleine beleggers ongelijk, want sindsdien zijn de beurzen nog gestegen.

Ik verheug me in de nieuwe en aanhoudende interesse voor de beurs.
Jean-Paul Servais
Voorzitter FSMA

‘Ik verheug me over de nieuwe interesse voor de beurs. Er zijn zoveel beleggers bijgekomen, onder wie een groot deel jongeren’, zegt Servais. ‘Het draagt bij tot de diversificatie van het spaargeld en financiert onze economie. Maar het toont ook de noodzaak van een goede financiële educatie. We zetten sterk in op het Wikifin-platform om vooral jongeren op de kansen, maar ook op de risico’s van beleggen te wijzen.’

Mannen tussen 51 en 60

De meeste handel gebeurt door mannen tussen 51 en 60. Tijdens de eerste lockdown waren beleggers jonger dan 50 actiever, maar hun percentage in de handel is weer genormaliseerd van 25,2 naar 14,9 procent. Zij zijn ook meer online actief en voeren 40 procent van hun orders uit via ‘pure’ onlinebrokers (instellingen zonder kantoor in België), tegenover 25 procent voor 50-plussers.

De handel in gehypete Amerikaanse aandelen, aangevoerd door het leger beleggers op het Reddit-chatplatform, blijft in België een beperkt fenomeen. Slechts 4.237 Belgen handelden in de wankele verkoper van computerspelletjes GameStop, 4.058 deden dat in de bioscoopketen AMC en 1.580 in de smartphonemaker Blackberry. Dat waren vooral mannen onder 35.

‘1.500 van hen zijn beleggers die voor het eerst handelden in de pandemieperiode’, legt Servais uit. ‘Deze fenomenen tonen aan dat we de impact van sociale media niet mogen onderschatten. Via artificiële intelligentie monitort de FSMA ook de socialemediaplatformen om manipulatie of onregelmatigheden op te sporen. Tot nu toe treft dit fenomeen de Belgische aandelen niet.’

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud