Aantal Belgische dollarmiljonairs daalt naar 122.300

Een luxevilla in Knokke Het Zoute. ©Photo News

Dankzij de stijgende vastgoedprijzen blijft het aantal rijke landgenoten stabieler dan in andere landen.

De daling van de aandelenmarkten heeft in 2018 het aantal Belgische dollarmiljonairs met 300 doen dalen naar 122.300, blijkt uit de jaarlijkse studie van de consultant Capgemini. De beurs van Brussel zakte vorig jaar met 15,1 procent.

Capgemini definieert een miljonair als een persoon met een vermogen van minstens één miljoen dollar (omgerekend 872.068 euro tegen de wisselkoers van eind vorig jaar). De consultant houdt rekening met het financieel en onroerend vermogen met uitzondering van de gezinswoning. Ander vastgoed wordt dus wel meegeteld.

Niet slecht

'België doet het niet slecht', zegt Robert van der Eijk van Capgemini. 'We kunnen zeggen dat het aantal rijken met een daling van 0,2 procent ongeveer stabiel bleef. Dat is onder meer te danken aan de vastgoedprijzen, die met 1,6 procent stegen.' In Europa daalde het aantal miljonairs met 0,5 procent en wereldwijd met 0,3 procent.

Van der Eijk zei op een persconferentie dat het vermogen van de Belgische miljonairs min of meer stabiel bleef. Wereldwijd daalde het vermogen van de miljonairs met 2,9 procent of 2.100 miljard dollar naar 68.100 miljard dollar. De belangrijkste verliezer was Azië, omdat de aandelenkoersen in China meer daalden dan in de andere grote landen.

Het aantal rijken bleef met een daling van 0,2 procent ongeveer stabiel.
Robert Van Eijk
Capgemini

Voorts valt op dat de Belgen voorzichtige beleggers zijn. Ze houden 31,9 procent van hun vermogen aan in cash, tegenover gemiddeld 28,3 procent in Europa.

Omgekeerd investeren de Belgen maar 22,2 procent van hun vermogen in aandelen, tegenover 28,5 procent in Europa. Landgenoten investeren met 14,5 procent wel iets meer dan gemiddeld in alternatieve beleggingen. Daaronder vallen onder meer gestructureerde producten, hefboomfondsen, afgeleide producten, grondstoffen en private equity.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud