AB InBev heeft Australische miljarden op zak

Voor AB InBev-CEO Carlos Brito zijn de Australische milijarden een serieuze opsteker ©BELGA

De miljarden die het Japanse Asahi naar Leuven overschrijft zijn uiterst welkom om de schuldenberg van 's werelds grootste brouwer af te toppen.

AB InBev   koerst maandag op de Brusselse beurs tot 3 procent hoger. De biergigant heeft de verkoop van zijn Australische dochter Carlton & United Breweries (CUB) aan het Japanse Asahi afgerond

An sich is die afronding geen grote verrassing: in april had de Australische kartelwaakhond na enig aarzelen zijn fiat gegeven aan de deal, die AB InBev en Asahi in juli 2019 hadden beklonken. Maar toch: in volle crisis is het altijd een opluchting als een miljardendeal niét ter elfder ure afgelast wordt, omdat de financiering niet rond raakt.

Asahi gaat het prijskaartje van 16 miljard Australische dollar (bij de huidige wisselkoers 10,7 miljard Amerikaanse dollar) financieren met een mix van schulden en nieuwe aandelen

De afronding is een zeer welgekomen opsteker voor AB InBev. 's Werelds grootste brouwer kan met de stevige prijs hij vorig jaar bedong voor CUB de zware schuldenlast terugdringen. Dat is extra hard nodig, nu de bijna 100 miljard dollar grote schuldenberg steeds meer boven de cashflow uittorent.

Beurshuis Credit Suisse voorspelt dat de nettoschuld - zelfs na ontvangst van de de Australische cash - eind 2020 meer dan 5 keer de brutobedrijfswinst (ebitda) zal belopen. 

Die cashflow wordt dubbel getroffen door de coronacrisis: in april zakte de bierverkoop door de lockdown in grote delen van de wereld met bijna één derde. Maar bovendien haalt de crisis ook groeimarktmunten als de Braziliaanse real onderuit. Dat is slecht nieuws voor de multinational gezien de 'mismatch' in de kasstromen: de schuldenberg luidt grotendeels in sterke Amerikaanse dollar, de cashflow om die schulden af te lossen luidt grotendeels in onder druk staande munten als de real, de Mexicaanse peso en de Zuid-Afrikaanse rand. 

Door de schuldenzorgen verloor het aandeel AB InBev dit jaar meer dan 40 procent, drie keer zoveel als rivalen Heineken en Carlsberg. Merk wel op dat dankzij ex-CFO Felipe Dutra de schuldenberg minder prangend geworden is: begin 2019 voerde Dutra de moeder aller schuldherfinancieringen door, waardoor de brouwer tot 2028 geen grote schuldaflossingen meer heeft.  

+

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud