Advertentie

Ablynx tekent voor kortste Bel20-carrière ooit

Het koersenbord in Brussel is binnenkort een aandeel armer. ©BELGA

Met de lancering van het miljardenbod van Sanofi staat er een vervaldatum op de beursnotering van de Gentse biotechgroep.

Dinsdag 4 april. Die dag start de beursexit van Ablynx. Sanofi kondigde in januari een bod aan van 3,9 miljard euro of 45 euro per aandeel aan   en financiert de miljardendeal met goedkope schulden. Het formele overnamebod start op 4 april en loopt tot 4 mei, het prospectus van het bod verschijnt op 3 april op Ablynx' website.

Na het overnamebod volgt zo goed als zeker een uitkoopbod om de resterende aandeelhouders 'uit te roken', zodat de kans reëel is dat Ablynx tegen de zomer van het Brusselse koersenbord verdwijnt.

Grootaandeelhouders zoals de Nederlander Aat van Herk en het Amerikaanse fonds Baker Bros hebben het formele bod niet afgewacht om in belangrijke mate hun winst te verzilveren, door op de beurs te verkopen. Daardoor noteerde het aandeel Ablynx de voorbije maanden iets onder de biedprijs van Sanofi. 

Bel19

Het bod betekent ook dat Ablynx zo goed als zeker voor de kortste Bel20-carrière uit de 27-jarige geschiedenis van die beursbarometer tekent. De Brusselse beurs besloot eerder deze maand verrassend Ablynx in de korf op te nemen, ten koste van Bekaert. Dat gebeurde ondanks de aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid dat het bod nakend was. 'We passen de regels strikt toe', klonk het. 

Waarschijnlijk verdwijnt Ablynx na afloop van het initiële bod uit de Bel20, omdat een vlotte handel dan niet langer verzekerd is. En dus zullen de Gentenaars waarschijnlijk geen twee maanden in de Brusselse beursbarometer noteren.

Dat is een record, even abstractie gemaakt van Cumerio dat bij de afsplitsing van Umicore in 2005 één dag in de Bel20 noteerde. Thrombogenics verdween in 2014 na één jaar uit de Bel20, idem voor Nyrstar - na de eerste Bel20-doortocht - in 2009. Real Software en Telindus hielden het rond de eeuwwisseling anderhalf jaar vol, Recticel bij de start van de Bel20 in de vroege jaren 90 minder dan twee jaar. 

De Bel20 zal na Ablynx' exit even 19 leden tellen, tot de driemaandelijkse herziening op 15 juni.

Zitje vacant

De grootste kanshebbers om het vrijgekomen zitje in te palmen zijn Argenx, een stads- en sectorgenoot van Ablynx die op de beurs een kwantumsprong maakte na sterke testresultaten, en Melexis, de Ieperse specialist in autochips die vorige maand nog beresterke resultaten publiceerde.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud