Advertentie

Aedifica lanceert geldronde van bijna half miljard

Aedifica-CEO Stefaan Gielens. ©Aedifica

Met de zevende kapitaalverhoging in tien jaar financiert de Belgische specialist in zorgvastgoed Aedifica zijn snelle expansie, tot in Finland toe.

Aedifica , de beursgenoteerde uitbater van zorgcentra, klopt bij de belegger aan voor een stevige kapitaalverhoging. Het doel is 459 miljoen euro op te halen, de grootste geldronde ooit in de Belgische vastgoedsector. Aedifica was zelf recordhouder met een kapitaalronde van 418 miljoen euro in 2019, om een grote Britse overname te financieren.

De kapitaalronde in cijfers

459,2 miljoen euro wil Aedifica ophalen, via de uitgifte van maximaal 5,5 miljoen nieuwe aandelen. De uitgifteprijs beloopt 83,50 euro, een korting van 14 procent. De aandeelhouders beschikken per vijf bestaande aandelen over het recht om tegen die 'vriendenprijs' op één nieuw aandeel in te tekenen. Dat kan van 15 tot 22 oktober. Niet-uitgeoefende voorkeurrechten worden op 23 oktober als 'scrips' geveild bij grote beleggers.

De opbrengst van de kapitaalverhoging, met voorkeurrecht voor de huidige aandeelhouders (zie inzet), gaat in eerste instantie naar de overbruggingskredieten om de 600 miljoen euro zware overname van de Finse sectorgenoot Hoivatilat begin dit jaar af te lossen.

De timing lijkt goed te zitten. De beurskoers is gedeeltelijk hersteld van de zware klap bij het begin van de coronapandemie, toen in volle beurscrisis beleggers ook een grote impact op uitbaters van woon-zorgcentra vreesden. Tot nog toe lijkt de impact voor Aedifica mee te vallen. 'Door de lockdown en de onzekerheid bij het begin van de crisis lag de markt even stil, maar nu zien we opnieuw veel bewegen', zei CEO Stefaan Gielens vorige maand.

Gielens heeft nooit een geheim gemaakt van zijn ambitie om Aedifica in een nog vaak sterk versnipperde sector tot een van de Europese marktleiders uit te bouwen. 'Het is eten of gegeten worden', zei de CEO vorig jaar in een gesprek met De Tijd. En zijn honger lijkt nog niet gestild. Hij wil het groeiparcours op de Europese zorgvastgoedmarkt voortzetten. 'Onze klanten zijn enorm bezig met Covid-19, maar ze zijn ook volop bezig nieuwe markten en nieuwe landen aan te boren. Dat gaat almaar meer gepaard met de verkoop van vastgoed aan spelers zoals Aedifica', legt Gielens uit.

Nummer tien

Voor die expansie klopt Gielens geregeld aan bij de belegger. Met de huidige operatie zit Aedifica sinds 2010 aan tien kapitaalverhogingen, waarbij beleggers in totaal ruim 1,6 miljard euro inbrachten. De kapitaalverhoging van de vastgoedgroep is de op een na grootste op Euronext Brussel dit jaar. Het biotechbedrijf Argenx voert met een operatie van 785 miljoen euro in mei de rangschikking aan.

De specialist in zorgvastgoed zet dat geld stevig aan het werk. Sinds de kapitaalverhoging van april kocht Aedifica eigen aandelen in en sloot het deals in Nederland, het Verenigd Konikrijk, Duitsland, België en Scandinavië.

Specht Gruppe

Onder meer het nieuwe contract met de Duitse rusthuisuitbater Specht Gruppe sprong in het oog. Aedifica gaat voor de Duitse groep tien zorgcampussen bouwen met een totale capaciteit van 1.260 eenheden. Met de deal is een totaalbedrag van 200 miljoen euro gemoeid. Specht Gruppe is een belangrijke speler op de Duitse markt. Het beschikt over meer dan 30 jaar ervaring in de ontwikkeling, bouw en exploitatie van zorgvastgoed voor senioren in Duitsland. Sinds 1988 realiseerde de groep al meer dan 100 zorgvastgoedsites in bijna alle Duitse deelstaten.

We zitten heel dicht bij onze huurders en hebben voeling met hun markten.
Stefaan Gielens
CEO Aedifica

Vrees Gielens niet dat Aedifica té snel groeit? Nee, antwoordt hij resoluut. 'Wij zijn de eerste niet die zo'n snelle groei meemaken, kijk maar naar sommige sectorgenoten in de Verenigde Staten of Duitsland. Bovendien zijn we via lokale teams heel sterk verankerd in de markten waar we aanwezig zijn, zodat we heel dicht bij onze huurders zitten en voeling hebben met hun markten.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud