Advertentie

Ageas koopt voor kwart miljard eigen aandelen

Ageas-CEO Bart De Smet ©Thierry du Bois

Ageas trekt een kwart miljard uit om het komende jaar eigen aandelen in te kopen. De verzekeraar geeft zo aan het uitkeringsbeleid voort te zetten, ook nu een Amsterdamse rechter potentieel het pad effende naar flink wat schadeclaims uit het Fortis-verleden.

Ageas kondigt het nieuwe inkoopprogramma - het vorige is net deze week afgerond - aan samen met de halfjaarresultaten. De nettowinst verschrompelde van 472 naar 31 miljoen. Dit mede door de provisie van 130 miljoen die Ageas in de boeken moest opnemen. 

Een Amsterdamse rechter zette vorige week voor gedupeerde beleggers in de geĆÆmplodeerde Ageas-voorloper Fortis de deur open om voor schadeclaims aan te kloppen bij de verzekeraar. 'Wij hebben een methode gevolgd die wat ons betreft, meer dan verdedigbaar is', zegt CEO Bart De Smet over de provisie van 130 miljoen. 

Dinsdag nog 'sommeerde' FortisEffect-advocaat Adriaan De Gier Ageas geen dividend uit te keren om zo cash in het bedrijf te houden. Ageas daarentegen had vorige week al aangegeven dat het arrest geen invloed zal hebben op het 'kapitaalbeheer' en dus ook niet op het uitkerings- of overnamebeleid. Beleggers reageren opgelucht op het inkoopprogramma: na de beroerde voorbije beursweek - toen zowat 1 miljard beurswaarde in rook opgang - herstelt het aandeel Ageas woensdagochtend zo'n 3 procent. 

Net vandaag kondigt Ageas overigens ook een kleine Italiaanse deal aan, een signaal dat ook het overnamebeleid intact is. Tegelijk verkoopt de verzekeraar een weinig rendabele Britse levensverzekeraar voor 228 miljoen. Per 30 juni beschikte de groep over een nettokaspositie - de 'extra' beschikbare cash bovenop de kapitaalbuffers voor de verzekeringsdochters -  van 1,6 miljard

De erfenis van de juridische voorloper Fortis overschaduwt wel de resultaten van de 'onderliggende' verzekeraar. Die legt ondanks de gezamenlijke factuur van zo'n 60 miljoen voor Britse storm- en Belgische hagelschade stevige resultaten voor.

De nettowinst verbeterde het voorbije halfjaar van 329 naar 340 miljoen euro, terwijl analisten gemiddeld op een daling tot 304 miljoen rekenden. De korte maar hevige hagelstorm in juni zadelde de Belgische schadetak op met meer dan 30.000 claims. Ter vergelijking: dat is het dubbele van de 14.500 claims na de wekenlange Britse overstromingen deze winter.

Operationeel presteerden vooral de Belgische levensverzekeringen en de Aziatische dochters sterk. Ageas sloeg wel munt uit twee uitzonderlijke factoren: ten eerste was er een meevaller van 23 miljoen dankzij een gunstige ruling met de Belgische fiscus. Voorts besloot de verzekeraar wat winst te nemen na de forse koersstijging van het Italiaanse staatspapier in portefeuille. En die gerealiseerde meerwaarden komen in de resultatenrekening.

Rentedaling

De miljarden 'papieren' winsten die Ageas dankzij de forse rentedaling op zijn grote obligatieportefeuille heeft, komen daarentegen bij het eigen vermogen van de groep, dat steeg van 8,5 naar 9,3 miljard euro of 41,1 euro per aandeel.

Het hardnekkige Fortis-spook waart nog op een andere manier rond in de resultatenrekening van Ageas. Het overblijfsel van de ooit zeer indrukwekkende Fortis-'lettersoep' gaat om de relative performance notes ofte RPN. Die meten het verschil in waarde tussen CASHES - complexe effecten die destijds mee de fatale Fortis-overname van ABN AMRO financierden - en aandelen Ageas.

Dat verschil is op dit ogenblik in het nadeel van Ageas, waardoor de verzekeraar rente moet betalen aan de andere 'Fortis-erfgenaam' BNP Paribas Fortis.
Volgens de webstek van Ageas is die boekhoudkundige waardering met 527 miljoen nu 155 miljoen hoger dan per eind december.

Bijgevolg komt er bovenop de 'Amsterdamse' provisie een extra negatieve boekhoudkundige impact op de resultaten van de 'algemene rekening', die alles wat niet met de eigenlijke onderliggende verzekeraar te maken heeft overkoepelt. Daardoor kleurde de algemene rekening 309 miljoen euro in het rood, wat dus de winst van de verzekeringsdochters ei zo na uitvlakte.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud