Alliantie van traders en hackers kostte beleggers 100 miljoen dollar

Vitaly Korchevsky, één van de traders die van handel met voorkennis verdacht wordt, werd dinsdagochtend gearresteerd in zijn woning in Glenn Mills, in de staat Pennsylvania. ©Bloomberg

Een criminele groepering van beurstraders en computerhackers heeft de voorbije 5 jaar zowat 100 miljoen dollar verdiend door handel met voorkennis, op basis van persberichten die voor de publicatie werden buitgemaakt.

Handel met voorkennis bestaat al zo lang als er financiële markten bestaan, maar de manieren waarop ‘insider traders’ aan hun informatie geraken, evolueert wel mee met de tijd. Het omkopen van informanten, het manipuleren van vrienden en zelfs het uitwisselen van tips in ruil voor voor seks, allemaal behoren ze tot het arsenaal van de professionele beursfraudeurs.

Maar vandaag hebben ze een methode ter beschikking die vele malen efficiënter en goedkoper is: het inhuren van computerhackers. In veel beursgenoteerde bedrijven leeft al langer de vrees dat hackers toegang zouden krijgen tot ontwerpen van persberichten, kwartaalverslagen of ander materiaal met koersgevoelige informatie.

Zo staat momenteel in New York een groep terecht van negen mensen – zowel Oekraïense hackers als internationale traders - die volgens de aanklacht tot 30 miljoen dollar winst zouden hebben gemaakt door handel met voorkennis. Die informatie haalden ze uit zowat 150.000 persberichten die ze buitmaakten bij de gespecialiseerde nieuwsdistributeurs Business Wire, Marketwired en PR Newswire. Vier van de negen verdachten worden nog gezocht.

De Amerikaanse beurswaakhond SEC klaagt in een gerelateerde burgerlijke procedure 17 mensen en 15 vennootschappen aan. In die klacht is sprake van ‘meer dan 100 miljoen dollar’ aan illegale winsten. Volgens de SEC namen aan het network niet alleen traders in Wall Street deel, maar ook in Cyprus, Frankrijk, Malta en Rusland. De SEC streeft naar een bevriezing van de rekeningen en wil de beschuldigden boetes opleggen.

FBI-directeur Diego Rodriguez had het dinsdag op een persconferentie over ‘een beursfraude die een hedendaagse aanpak koppelt aan een klassieke misdaadvorm’. Dankzij het internet hoeven traders en informanten elkaar niet eens meer te kennen. De Oekraïeners werden online ingehuurd en werden op pad gestuurd met ‘boodschappenlijstjes’ van persberichten die de traders graag wilden onderscheppen. De hackers knutselden een uitlegvideo in elkaar om de traders te tonen hoe ze inzage konden krijgen in de gestolen persberichten.

Wires

De nieuwsdistributeurs wordt niets ten laste gelegd, maar de affaire komt hun veiligheidsimago niet ten goede. Meer bedrijven zouden ervoor kunnen kiezen om de verspreiding van hun informatie helemaal in eigen handen te nemen. Onder meer Google, Microsoft, Wal-Mart en Tesla beslisten de voorbije Jaren al om hun nieuws meer via de eigen websites en sociale media te verspreiden, om minder afhankelijk te zijn van de ‘wires’. Business Wire, een onderdeel van de Buffett-holding Berkshire Hathaway, liet al weten dat het een beveiligingsfirma heeft ingehuurd om zijn systemen te testen.

Onder de beursgenoteerde bedrijven die het slachtoffer werden van de uitgelekte persberichten zitten verschillende grote namen, zoals Caterpillar, Hewlett-Packard en Home Depot. De fraudeurs maakten gebruik van buitenlandse vennootschappen om hun illegale beurswinsten weg te sluizen en onder elkaar te verdelen. ‘Het ging om mensen met een goede kennis van de beurs. Ze gebruikten zowel aandelen, opties als contracts for difference (CFD’s, een afgeleid financieel product) om hun winsten te maximaliseren’, aldus SEC-voorzitter Mary Jo White.

Volgens experts bestaan er indicaties van toenemende samenwerking tussen digitale en financiële criminelen. De huidige rechtszaak zou slechts het topje van de ijsberg zijn. Het cyberbeveiligingsbedrijf FireEye onthulde vorig jaar een gelijkaardige fraudezaak, waarbij de hackersgroep Fin4 mailverkeer tussen bedrijven en hun adviseurs hadden onderschept. In die zaak werd nog niemand gearresteerd.

De laatste grote rechtszaak rond handel met voorkennis in Wall Street dateert van 2011, toen hedge fund manager Raj Rajaratnam en verschillende kompanen tot celstraffen en hoge boetes werden veroordeeld. Dat netwerk maakte nog gebruik van ‘klassieke’ methodes om aan informatie te geraken, zoals het belonen van tipgevers of het misbruiken van amoureuze relaties. Voor het Amerikaanse gerecht was het een ‘showcase’ om aan te tonen dat dergelijke fraude niet onbestraft blijft. Experts sluiten niet uit dat veel insider traders toen besloten hebben om hun heil in online hackingtechnieken te zoeken, waarbij een grote hoeveelheid informatie in korte tijd onderschept kan worden.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud