Alzheimerhoop jaagt biotechreus Biogen kwart hoger

©REUTERS

'De meest dramatische ommekeer ooit in het geneesmiddelenonderzoek', wordt de beslissing van Biogen om zijn alzheimermiddel te reanimeren omschreven.

Op een vlak Wall Street - de Dow Jones   finishte vrijwel stabiel - viel Biogen   extra op. De biotechreus schoot vlak na opening bijna 40 procent hoger naar 309 dollar en krijgt er zo in één trek bijna 16 miljard beurswaarde bij. Bij slot bleef er 26 procent winst over. 

De reden? Een miraculeuze heropstanding van aducanumab. In maart leek dat potentiële middel tegen alzheimer nog afgeschreven, nadat een team van experten vragen had gesteld bij de efficiëntie. Die dag verloor Biogen 18 miljard dollar beurswaarde, een verlies dat nu dus grotendeels weggewerkt is.

Groot was dus de verrassing toen Biogen deze ochtend meldde dat het bij de Amerikaanse farmawaakhond FDA toch een aanvraag zal indienen om aducanumab op de markt te brengen voor de behandeling van dementie, op basis van 'een nieuwe analyse van een grotere set data testresultaten'. 

Als de aanvraag - die begin volgend jaar bij de FDA in de bus valt - succesvol is, zou het volgens het financieel persbureau Bloomberg 'de meest dramatische ommekeer in de geschiedenis van geneesmiddelenonderzoek' zijn. 

Als aducanumab groen licht krijgt - en dat is nog een grote 'als' - zou het de eerste effectieve behandeling van alzheimer kunnen zijn. Op dit ogenblik is die er niet: 'We moeten mensen niks wijsmaken: alzheimer-middelen werken niet op het geheugen', zei Christine Van Broeckhoven, alzheimerexperte aan de Universiteit Antwerpen, vorige week nog in De Tijd.  

Biogen is niet zomaar een biotechbedrijf. Het is een van de grondleggers van de sector, in 1978 opgericht door twee latere Nobelprijswinnaars: Phillip Sharp van het Massachusetts Institute of Technology en Walter Gilbert van de naburige Harvard-universiteit. Het is dankzij Biogen dat de stad Cambridge nabij Boston is uitgegroeid tot een van de belangrijkste biotechcentra ter wereld

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud