opmerkelijk

Amazon haalt 15 miljard op. Omdat het kan.

Jeff Bezos. ©AFP

Een bedrijf dat zwemt in de cash geeft 15 miljard euro schuldpapier uit tegen bodemrentes, mogelijk om ... in bulk eigen aandelen te kopen. Welkom in de postpandemische beurswereld.

18,5 miljard dollar (15 miljard euro). Dat is het indrukwekkende bedrag dat Amazon.com 'overnight' heeft opgehaald met de emissie van schuldpapier, met looptijden van 2 tot 40 jaar. Dat gebeurde tegen bodemrentes: voor het 20-jarig papier nemen beleggers vrede met een jaarrendement van 2,9 procent. De laagste premie ooit boven de rente die de Amerikaanse overheid op dezelfde looptijd moet betalen, op dit ogenblik 2,2 procent.

Waarom Amazon het geld ophaalt? Het antwoord is hetzelfde als bij de 10 miljard dollar in juni vorig jaar: omdat het kan. Voor alle duidelijkheid: 's werelds grootste webwinkel zwemt in de cash. Over de twaalf maanden tot eind maart genereerde Amazon 67 miljard dollar cashflow. Zelfs na forse investeringen in personeel, logistieke centra en Hollywoodstudio's bleef 26 miljard vrij te spenderen cash over. Eind maart zat Amazon op een berg cash en beleggingen van 84 miljard dollar.

Kwakkelende koers

Hoe de extra cash gespendeerd wordt, weet alleen CEO en oprichter Jeff Bezos. Of misschien weet zelfs hij het nog niet. Maar een optie is de bulkinkoop van eigen aandelen. De raad van bestuur gaf daar in 2016 al toestemming voor, maar tot nu heeft Amazon nog geen stukken gekocht.

84
Een amazon aan cash
Amazon.com beschikte eind maart al over 84 miljard dollar aan cash en beleggingen.

Zo'n inkoop en de daaropvolgende vernietiging van aandelen is een manier om de beurskoers - die de jongste tijd wat kwakkelt - op te krikken, omdat de toekomstige winst over minder 'hongerige mondjes' moet gespreid worden.

Eén iets is duidelijk: voor wie zich zorgen maakt over de groeiende almacht van Big Tech is het geen geruststellende gedachte dat Bezos met de vingers in de neus een extra pak cash kan ophalen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud