Amerikaans huis is dé comebackkid van 2013

Een stofstorm over Phoenix. In de woestijnstad zijn de woningprijzen op minder dan twee jaar met 45 procent hersteld (foto: Reuters)

De Amerikaanse huizenprijzen boekten in 2013 hun beste jaar sinds 2005. Dat verrassende herstel is indirect een zegen voor onder meer Amerikaanse, Belgische en Nederlandse belastingbetalers, maar net die duurdere prijzen beloven in 2014 voor tegenwind te zorgen.

De Amerikaanse huizenmarkt heeft er in 2013 het beste jaar sinds 2005 op zitten. Dat leert de barometer die het ratingbureau S&P opstelt samen met de economen Karl Case en Robert Shiller voor de grootste twintig Amerikaanse steden.

Gemiddeld werd een Amerikaanse woning in december jaar op jaar 13,4 procent duurder. De sterkste stijging kwam er in de voormalige crisisbrandhaard Las Vegas, met een klim van 25,5 procent, en San Francisco, dat een chronisch aanbodtekort van huizen in gemiddeld 23 procent duurdere woningen vertaald zag.

De klim is belangrijke mate te danken aan het aanhoudende nulrentebeleid van de Amerikaanse centrale bank, die hypotheken goedkoop houdt. De jongste tijd stijgen de rentes wel, anticiperend op een einde van het stimulusbeleid van de centraal bankiers. Ook noteerden Amerikaanse huizen bij het dieptepunt in maart 2012 na zes jaar crisis 35 procent onder hun piek, wat geleidelijk weer kopers lokte.

Bovendien speelt ook een aanbodeffect: banken gooien steeds minder in beslag genomen woningen in de ramsj. En dat geeft automatisch een boost voor de prijzen, aangezien zulke woningen gemiddeld 15 procent onder de marktprijs verkocht worden. 'Het percentage inbeslagnames bij de verkooptransacties nam jaar op jaar af van 24 naar 14 procent', stipt ING-econoom Teunis Brosens aan.

Sinds het dieptepunt van maart 2012 zijn Amerikaanse woningprijzen nu gemiddeld 23,6 procent duurder geworden. In Dallas, dat grotendeels immuun bleek voor de crisis, was een woning zelfs nooit zo duur.

Ironisch genoeg zijn de prijzen na het al vermelde San Francisco (+53%) het sterkst hersteld in de bankroete stad Detroit (+47%), nochtans hét symbool van binnenstadskanker. Maar dat herstel is heel relatief: van de 20 steden is Detroit de enige waar een gemiddelde woning 5 procent goedkoper is dan bij de start van de statistieken in 2000, in onder meer Los Angeles en de hoofdstad Washington zijn de prijzen sindsdien verdubbeld.

Woestijn

Relevanter is het forse herstel in voormalige brandhaarden in het westen van de VS, zoals Phoenix (+44%) en Las Vegas (+43%). Tijdens de zes jaar durende crisis was een woning in die woestijnsteden respectievelijk 55 en 61 procent goedkoper geworden.

Sterkste herstel sinds dieptepunt

  • San Francisco +53%
  • Detroit +47%
  • Phoenix +44%
  • Las Vegas +43%
  • Atlanta +37%

Sinds het dieptepunt heeft de Amerikaanse huizenmarkt, die met de neergang vanaf midden 2006 de aanstoker van de financiële crisis vormde, er een opmerkelijke remonte op zitten. Die verrassende remonte bleek wereldwijd een zegen, aangezien vooral Europese banken en verzekeraars in de jaren 2000 in hun zoektocht naar rendement gretig in stukjes versneden en herverpakte Amerikaanse hypotheken op hun balans geladen hadden.

Het herstel heeft er onder meer toe geleid dat KBC zijn CDO-erfenis in 2013 sneller dan verhoopt kon afbouwen, de Belgische staat fors én vroeg kon cashen op de Fortis-erfenis Royal Park, de Nederlandse overheid verrassend genoeg geld verdiende aan de Amerikaanse hypotheekrommel van ING en de Amerikaanse belastingbetaler de 188 miljard dollar die hij in de hypotheekreuzen Fannie Mae & Freddie Mac moest pompen in snel tempo integraal terugverdiend heeft.

Dé vraag is natuurlijk: blijft het feestje duren? ING-econoom Brosens stipt aan dat beleggers best geen doorslagje van het mild euforische 2013 verwachten. 'Slecht weer, iets hogere hypotheekrentes en stijgende voorraden zullen de prijsstijgingen de komende maanden doen vertragen', klinkt het. Econoom David Blitzer van S&P merkt op dat de hausse 'zelfvertragend' is, aangezien de intussen al goed gestegen prijzen de kooplust afremmen.

 

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud