opmerkelijk

Amerikaans tekort met China op record

Een truck van China Shipping in de Californische haven van Oakland ©AFP

De Amerikanen voerden in 2017 dagelijks ruim 1 miljard meer in uit China dan ze naar de Volksrepubliek uitvoerden.

Het is het logische resultaten van een stevig groeiende economie, maar het vloekt niettemin met de centrale verkiezingsbelofte van Amerikaans president Donald Trump. In 2017 steeg het tekort op de Amerikaanse handelsbalans naar 566 miljard dollar, leren cijfers van het Amerikaanse ministerie van Handel. Dat is het hoogste peil sinds 2009 en 12 procent meer dan over 2016. 

Een boomende economie voert logischerwijs relatief meer in, omdat weinig verhandelbare goederen - of het nu om auto's of een iPhone gaat - 100 procent Amerikaans zijn. Dat bleek ook vorig jaar: Terwijl de uitvoer 'slechts' 5 procent steeg naar 2.329 miljard dollar, wipte de invoer 7 procent hoger naar 2.895 miljard dollar. 

De hoofdschuldige is China, tijdens de kiescampagne een favoriet doelwit van Trump. Het bilaterale handelstekort met de Volksrepubliek steeg vorig jaar 8 procent naar 375 miljard dollar, een record. Die handel blijft even eenzijdig als altijd: tegenover de 506 miljard dollar die Amerikanen vorig jaar vanuit China invoerde, staat slechts 130 miljard invoer.

Anders gesteld: Washington ziet zijn openstaande rekening met Peking elke kalenderdag met zo'n 1 miljard dollar aandikken. Het mag dus niet verbazen dat China via die 'gerecycleerde' exportdollars na een haasje-over met Japan veruit de grootste buitenlandse schuldeiser van de Amerikaanse overheid is, met 1.177 miljard dollar aan schuldpapier

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Partner content