Amerikaanse arbeidsmarkt incasseert enorme dreun

De Amerikaanse arbeidsmarkt krijgt een flinke tik door de economische gevolgen van het coronavirus. ©Bloomberg

3,3 miljoen Amerikanen hebben vorige week een werkloosheidsuitkering aangevraagd. Dat is bijna vijf keer zoveel als het vorige record, dat dateert van 1982.

De coronacrisis heeft dramatische gevolgen voor de Amerikaanse arbeidsmarkt. Het aantal eerste aanvragen van een werkloosheidsuitkering (dus van Amerikanen die pas hun baan verloren zijn, red) is vorige week gestegen naar een zorgwekkende 3,28 miljoen gestegen. Dat is het hoogste niveau ooit, meldt het Amerikane ministerie van Arbeid.

Het cijfer is meer dan het dubbele van wat economen hadden verwacht en bijna vijf keer zoveel als het vorige record, dat nog dateert van 1982. Door de vele maatregelen van overheden om het coronavirus in te dammen dalen de bestedingen van consumenten en worden aanvoerketens van bedrijven in de war gestuurd. Het gevolg is dat ondernemingen zich genoodzaakt zien om mensen te ontslaan. 

Volgens James McCann, hoofdeconoom bij de Britse vermogensbeheerder Aberdeen Standard Investments, is de werkelijke situatie op de Amerikaanse arbeidsmarkt nog veel erger. 'Het eigenlijke aantal werklozen zal zo goed als zeker nog groter zijn, als je de freelancers meetelt. Rekenen we daar de Amerikanen bij die nu al werkloos zijn dan komen we op 5 miljoen werklozen en we zitten nog ver van de piek.'

Powell op tv

Het cijfer kwam naar buiten net nadat de voorzitter van de Amerikaanse centrale bank (Fed), Jerome Powell, een interview gaf bij het populaire Amerikaanse tv-programma NBC Today Show. Powell verzekerde dat de Fed nog genoeg beleidsopties overheeft om de Amerikaanse economie te ondersteunen.

Powell erkende dat de huidige economische vertraging ernstig is, maar hij bleef optimistisch over de toekomst. 'Uiteindelijk krijgen we de verspreiding van het virus onder controle. Op dat moment zal het vertrouwen herstellen en zullen ondernemingen weer opstarten. We gaan mogelijk flinke toenames zien in de werkloosheid en de groei kan flink dalen, maar aan de andere kant kan er ook een flink herstel komen. Met onze maatregelen zorgen we ervoor dat het herstel achteraf zo stevig mogelijk is.'

Fed-voorzitters komen zelden in populaire tv-programma's. Ze geven de voorkeur aan strak geregisseerde persconferenties uit vrees dat bepaalde woorden slecht vallen bij de financiële markten. Ben Bernanke dook in 2009 en 2010 op in '60 Minutes' van CBS en Alan Greenspan in 1987 in 'This Week with David Brinkley'.

Stimulusplannen

Vorige week kondigde de Fed nog aan dat hij klaar staat om een onbeperkte hoeveelheid staatsobligaties op te kopen om de Amerikaanse economie overeind te houden. Daarnaast maakte de centrale bank verschillende maatregelen bekend die tot doel hebben de kredietverlening aan ondernemingen en gezinnen op peil te houden.

Ook de Amerikaanse overheid staat klaar om in te grijpen. Woensdag sloten het Witte Huis en de Amerikaanse Senaat een deal over een stimuluspakket van 2.000 miljard dollar. Het geld is onder andere bedoeld om noodlijdende bedrijven uit de brand te helpen en om Amerikaanse gezinnen te steunen. Een huishouden zou tot 3.000 dollar cash kunnen krijgen van de overheid.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud