Amerikaanse banken mogen straks aandeelhouder weer verwennen

De pandemie is de zoveelste crisis die JPMorgan-CEO Jamie Dimon zonder grote kleerscheuren doorkomt ©AFP

JPMorgan noteert in tandem met het vlotte Amerikaanse herstel op recordpeil en is nu evenveel waard als de 15 grootste banken van de eurozone samen.

Het was donderdagavond een gortdroog persbericht, maar wel eentje dat voor de Amerikaanse financiƫle sector een dikke streep trekt onder de pandemie. Van de Federal Reserve mogen alle banken die slagen voor de komende stresstest weer als vanouds zonder handrem de aandeelhouder trakteren op dividenden en inkopen van eigen aandelen.

'De banken zijn een bron van sterkte en een terugkeer naar de klassieke regelgeving zal die sterkte vrijwaren', zegt Federal Reserve-bestuurder Randal Quarles in de toelichting.

De banken zijn een bron van sterkte en een terugkeer naar de klassieke regelgeving zal die sterkte vrijwaren.
Randal Quarles
Federal Reserve

Het contrast met de eurozone is groot. Daar maant de Europese Centrale Bank de banken aan nog zeker tot de herfst de vinger op de knip te houden.

De Amerikaanse economie is dit jaar op weg naar een snel economisch herstel, met dank een dubbele boost van president Joe Biden. Een extra stimuluspakket van 1.900 miljard dollar en een versnelde vaccinatiecampagne, mede dankzij een samenwerking van de farmareuzen Merck en Johnson & Johnson.

De zakenbank JPMorgan verwacht dat de Verenigde Staten dit jaar ruim 6 procent herstel boeken, na een al bij al beperkte klap van 3,5 procent in 2020. De eurozone, daarentegen, zou een kleiner herstel (+5%) boeken na een veel zwaardere klap in 2020 (-6,8%). Een kloof die zich onvermijdelijk ook vertaalt in een groot verschil in probleemkredieten voor de lokale banksector.

Minder probleemkredieten is niet de enige rugwind van de Amerikaanse grootbanken vergeleken met de Europese collega's. Het groeiende optimisme over het herstel heeft de Amerikaanse langetermijnrente een stevige boost gegeven, terwijl de Europese blijft 'flatlinen'. Het kernmetier van banken, kortlopende deposito's in langlopende kredieten recycleren, is zo relatief rendabeler op de Amerikaanse markt.

Gevolg: een grootbank als JPMorgan noteert op Wall Street weer dicht bij een recordkoers. Meteen is de pandemie de zoveelste crisis die CEO Jamie Dimon, de grote overlever van de mondiale banksector, zonder veel kleerscheuren doorkomt.

Met een beurswaarde van omgerekend net geen 400 miljard euro is JPMorgan nu evenveel waard als de 15 grootste genoteerde banken van de eurozone samen (zie grafiek onderaan). Een vaststelling die treffender dan welke analyse ook de macro- en bedrijfseconomische kloof tussen de Verenigde Staten en de eurozone illustreert.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud