Amerikaanse beurzen tikken nieuwe records aan

Het hoofdkwartier van Morgan Stanley in New York ©Reuters

Het partiële handelsakkoord tussen de VS en China en beter dan verwachte kwartaalcijfers van Morgan Stanley voedden donderdag het beleggersoptimisme. De S&P500 ging voor het eerst boven 3.300 punten.

De Dow Jones sloot 0,9 procent in de plus op 29.297,64 punten. De S&P500 won 0,8 procent tot 3.316,81 punten. Beide indexen bereikten nieuwe recordstanden. Dat gold ook voor de Nasdaq Composite, die 1,1 procent bijschreef.

Dat de VS en China een eerste, gedeeltelijk handelsakkoord hebben ondertekend, deed de zorgen over de nu al anderhalf jaar aanslepende handelsoorlog afnemen. De technologiewaarden profiteerden daar in de eerste plaats van. Micron Technology ging 2,7 procent hoger, Advanced Micro Devices 2,5 procent en Qualcomm 2,4 procent. Deze chipproducenten trokken zich ook op aan de sterke vooruitzichten die hun Taiwanese sectorgenoot TSMC publiceerde.

Een flinke dosis stuwkracht kwam ook van Morgan Stanley , dat 6,6 procent opveerde. Net als andere banken rapporteerde de instelling een forse toename van de inkomsten uit de handel in obligaties. Die inkomsten schoten 126 procent hoger, wat dubbel zoveel is als analisten hadden verwacht. De omzet uit de aandelenhandel bleef dan weer licht onder de verwachting. Morgan Stanley verhoogde wel zijn winstdoelstellingen voor de komende twee jaar.

Een opvallende daler was Tesla . Morgan Stanley zette het aandeel van de fabrikant van elektrische voertuigen op ‘verkopen’, en dat voor het eerst in zeven jaar.

Volgens een groep analisten onder leiding van Adam Jonas is het optimisme over de groei van Tesla’s activiteiten in China nu helemaal in de koers verwerkt. De analisten hebben ook hun waardering voor de mobiliteitsdivisie van Tesla verlaagd. Het wetgevend en regelgevend kader noemen ze weinig ondersteunend voor het uitrollen van een netwerk van robottaxi’s.

Het aandeel Tesla is sinds oktober ruimschoots verdubbeld in waarde. Het kreeg steun van een onverwachte winst in het derde kwartaal, sterke leveringscijfers en de snelle bouw van een fabriek in China. Donderdag ging er 1 procent van de koers.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud