Amerikaanse centrale bank durft rente niet te verhogen

Janet Yellen ©Bloomberg

Voorzitster Yellen is bezorgd over groeimarkten, dalende beurzen en dure dollar

De Amerikaanse centrale bank (Fed) houdt vast aan haar nulrentebeleid. De beslissing is volgens voorzitster Janet Yellen ingegeven door de ‘recente economische en financiële ontwikkelingen in de wereld’.

17 september werd dan toch niet de dag waarop de Amerikaanse centraal bankiers voor het eerst sinds juni 2006 de rente verhoogden. Dat wordt ten vroegste 28 oktober. Herlees de liveblog over de rentebeslissing van de Federal Reserve via deze link

Een subtiele verwijzing naar de onzekerheid rond de vertraging van de Chinese economie, de moeilijke zomer op de beurzen en de stijging van de dollar. Allemaal factoren die op de inflatie in de VS wegen.

Het status quo is niet onomstreden. Zowat de helft van de economen dacht dat de Fed na bijna zeven jaar haar nulrentebeleid zou begraven. Daar waren ook een pak argumenten voor. Zo is de Amerikaanse economie duidelijk aan de beterhand. De werkloosheidsgraad is de afgelopen jaren bijvoorbeeld gedaald van 10 naar 5,1 procent.

Fed-voorzitster Janet Yellen bevestigde gisteren dat de economie op het juiste pad blijft. De centrale bank verhoogt haar groeiprognose voor dit jaar van 1,9 naar 2,1 procent. Cijfers waar we in de eurozone alleen van kunnen dromen. Volgens Yellen komt er nog altijd een renteverhoging later dit jaar als de economie zoals nu blijft groeien.

Het uitstel van de renteverhoging deed de euro gisteren stijgen naar 1,14 dollar. Meteen een extra kopzorg voor de Europese Centrale Bank, die net via een goedkopere euro probeert de inflatie in de eurozone aan te wakkeren. Op Wall Street werd het uitstelgedrag van de centrale bank lauw onthaald met lichte verliezen. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud