Amerikaanse centrale bank hint op pauze na derde renteknip

Jerome Powell, voorzitter van de Amerikaanse centrale bank. ©AFP

De Fed zal de komende maanden het monetair beleid niet verder versoepelen, tenzij de economische vooruitzichten flink verslechteren.

Zoals algemeen verwacht heeft de Fed woensdag de basisrente voor de derde keer in drie maanden verlaagd. De centrale bank knipte haar belangrijkste rentetarief met 25 basispunten naar 1,5 à 1,75 procent.

'We hebben de rente verlaagd om de Amerikaanse economie sterk te houden en te beschermen tegen risico's', zei Fed-voorzitter Jerome Powell op een persconferentie. 'De belangrijkste risico's zijn de groeivertraging in de rest van de wereld, het handelsbeleid en de lage inflatie.' De inflatie is lager dan de doelstelling van 2 procent.

Twee van de tien stemgerechtigde bestuurders, Esther George en Eric Rosengren, stemden net als bij de vorige vergadering tegen de renteverlaging. Zij wilden de rente onveranderd houden. James Bullard, die de vorige keer een grotere renteverlaging bepleitte, steunde het rentebesluit.

Handelsconflict

Maar Powell maakte ook duidelijk dat beleggers niet moeten rekenen op een verdere versoepeling van het geldbeleid, omdat de economische vooruitzichten gunstig blijven. De Fed verwacht matige groei, een sterke arbeidsmarkt en een stijging van de inflatie naar 2 procent. Daarom is de zin geschrapt dat de centrale bank gepast zal reageren om voor een duurzame economische expansie te zorgen.

De topman van de Fed merkte op dat de risico's voor de economie zijn verminderd. Hij verwees naar positieve berichten over het handelsconflict tussen de VS en China en een vermindering van het risico van een no-dealbrexit. 'Er is een duidelijke verslechterig van de vooruitzichten nodig vooraleer we ons monetair beleid zullen veranderen.'

Een renteverhoging is evenmin waarschijnlijk. 'We verhogen de rente als de inflatie hoog is', signaleerde Powell. Dat risico zien we niet. De inflatieverwachtingen, een belangrijke indicator, zijn gedaald.'

ING-econoom James Knightley heeft twijfels over een rentepauze. Hij verwacht dat de Fed in december de rente opnieuw verlaagt. 'Peilingen bij bedrijven suggereren dat de groeivertraging versnelt. De inflatieverwachtingen zijn zeer laag en de loongroei vertraagde onlangs. Voorts blijft de groei in Europa en Azië laag en de dollar sterk.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud