Amerikaanse centrale bank praat rente en dollar omhoog

Handelaars op de vloer van de beurs van New York. ©AFP

Het vooruitzicht van een vroeger dan verwachte renteverhoging in de VS heeft de obligatiemarkten doen dalen en de dollar een duw in de rug gegeven. De Europese beurzen hielden stand.

De bestuurders van de Amerikaanse centrale bank (Fed) signaleerden woensdagavond dat ze wellicht wat sneller dan voorzien het monetair beleid zullen verstrakken. Ze verwachten twee renteverhogingen in 2023. Tot dusver was de boodschap dat ze het nulrentebeleid minstens tot eind 2023 zouden voortzetten.

'De boodschap van de Fed was vrij hawkish', zegt Philippe Gijsels, de hoofdstrateeg van BNP Paribas Fortis. Hij verwijst naar haviken, centraal bankiers die voorstander zijn van een relatief strak monetair beleid en dus hogere rentes.

De obligatiemarkten reageerden negatief op de boodschap van de Fed, niet alleen in de VS maar ook in de rest van de wereld. De koersen van staatsobligaties daalden, waardoor de langetermijnrente steeg. De Amerikaanse tienjaarsrente steeg eerst met 10 basispunten naar 1,59 procent, maar viel later gedeeltelijk terug. De Duitse en Belgische rentes veerden op naar respectievelijk -0,20 en 0,12 procent.

Dollar

Op de valutamarkten verstevigde de dollar, omdat het vooruitzicht van snellere Amerikaanse renteverhogingen het groene biljet aantrekkelijker maakt als beleggingsmunt. Daardoor zakte de euro voor het eerst in zes weken onder 1,20 dollar.

De aandelenmarkten lezen de boodschap van de Fed anders dan de obligatiemarkten. Meestal zijn de obligatiemarkten iets slimmer.
Philippe Gijsels
Hoofdstrateeg BNP Paribas Fortis

De aandelenmarkten hielden stand. De EuroStoxx50 sloot zelfs 0,15 procent hoger. Gijsels: 'Het is verrassend dat de stijging van de langetermijnrente geen negatieve invloed heeft op de aandelenmarkten. De aandelenmarkten lezen de boodschap van de Fed anders dan de obligatiemarkten. Meestal zijn de obligatiemarkten iets slimmer dan de aandelenmarkten.'

Maar die lichte klim van de Europese beursindex verbergt grote verschillen tussen de sectoren. Bankaandelen zoals BNP Paribas profiteerden van de hogere rente. Een stijging van de langetermijnrente verhoogt de winstmarge van de banken, omdat zij kortlopende deposito's omzetten in langlopende kredieten.

De grondstoffenaandelen daarentegen kregen klappen, omdat de stijging van de dollar de prijzen van basismetalen deed terugvallen. Ook de nutsbedrijven brokkelden af. Ze zijn rentegevoelig omdat ze stevige dividenden betalen.

Volatiliteit

Gijsels verwacht voor de komende weken relatief volatiele aandelenmarkten. 'We hebben onze aandelenposities een beetje afgebouwd. Maar het beeld op lange termijn blijft positief. Als de technologieaandelen genoeg corrigeren, staan we klaar om te kopen.'

De Zwitserse grootbank UBS is vooral voor de nabije toekomst optimistisch. 'De komende drie tot vier maanden zullen de sterke bedrijfswinsten de tegenwind van de hogere rente compenseren. Het winstmomentum bereikt een piek in het tweede kwartaal en daalt naar nul eind dit jaar of begin volgend jaar. Dat kan samenvallen met een discussie over tapering (afbouw obligatieaankopen door de Fed) of effectieve tapering. Daardoor wordt het vierde kwartaal wellicht een grotere uitdaging voor aandelen.'

Behalve obligaties is goud een van de belangrijkste slachtoffers van de Fed.

Behalve obligaties was ook goud een belangrijk slachtoffer van de Fed. Een hogere rente vermindert de aantrekkelijkheid van het edelmetaal in vergelijking met obligaties en een sterkere dollar maakt goud duurder voor beleggers van buiten de VS. Goud verloor sinds het rentebesluit van de Fed ruim 4 procent van zijn waarde en is nu minder dan 1.800 dollar per ounce waard.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud